Vladin odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju

Foto: screenshot/vlada.gov.hr

Kako je Vlada najavila te objavila na svojim stranicama predstavljen je 4. paket Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, kao odgovor na energetsku krizu. Vladin odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju, vrijedan 1,7 milijardi eura, sastoji se od tri elementa pomoći –  ublažavanja rasta cijena energije, zaštite od inflacije te posebnih potpora i poticaja.

Cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo i poduzetnike ostaje ista do kraja rujna, dok do kraja ožujka iduće godine ostaje ista cijena plina, a do tada se produžuje i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Cijena plina ostaje ista i za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, ostvaruje se vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO, a vrijednost mjere iznosi 55 milijuna eura. Nadalje, snižena je stopa PDV-a za energente za grijanje koja iznosi 5 posto, primjenjuje se još godinu dana, do 31. ožujka 2024. godine.  I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate, a Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima, te će ulagati u energetsku učinkovitost.

Umirovljenicima će biti osigurane potpore u vrijednosti od 75 milijuna kuna kroz jednokratne naknade te u obliku ukidanja dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje. Potom će korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, imati pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Mjesečna naknada povećava se na 70 eura.

Jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 100 eura dobit će 60 tisuća nezaposlenih, a primateljima dječjeg doplatka isplatit će se u travnju posebna novčana naknada. Više informacija dostupno je ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime