Delaine Le Bas nominirana za prestižnu umjetničku nagradu Turner

Foto: Delaine Le Bas

Umjetnica romskog porijekla Delaine Le Bas nominirana je za prestižnu umjetničku nagradu Turner. Objavljeno je to na društvenim mrežama umjetničke ustanove Tate. Le Bas je nominirana za svoju samostalnu izložbu ‘Incipit Vita Nova. Here Begins The New Life/A New Life Is Beginning’ u bečkoj izložbenoj dvorani Secesija.

U svojim izložbama [Delaine Le Bas] uprizoruje prostore i stvara raspoloženja; djela i artefakti stapaju se u cjelokupnu sliku. Njezin pristup materijalima mogao bi se opisati i kao održiv: radi svim sredstvima, pragmatično i inventivno, s pronađenim predmetima, slikom, filmom, crtežom, vezom, skulpturom i videom. Neke su izložbe obilježene vrlo osobnim i biografskim istraživanjima, dok se druge bave više strukturalnim i političkim temama, poput društvenog položaja, diskriminacije i isključenosti marginaliziranih skupina, navodi se na stranica Secesije za rad ove umjetnice. S Le Bas smo za Phralipen razgovarali kada je istaknula da je umjetnički pokret Roma vrlo raznolik, s mnogo umjetnika iz različitih zemalja koji rade na različitim spektrima prakse. To stvara mnoštvo dimenzija djela i složenost glasova koji se čuju. Ponekad se umjetnička djela i politika ukrštaju i često umjetnici, samom svojom prisutnošću u različitim sferama svijeta, mogu stvoriti nove dijaloge o tome što je percepcija, a to, pak, daje zamah društvenoj pravdi i novim načinima na koje možemo vidjeti tko smo. No, to doista znači da svatko mora raditi na onome u čemu je najbolji u svom području kako bi se stvorio kolektivni učinak. Ne samo međusobna, već je i suradnja s drugima važna za napredak.

Zajedno s Le Bas za nagradu su nominirani Pio Abad za svoju izložbu ‘To Those Sitting in Darkness’ u muzeju Ashmolean u Oxfordu, Claudette Johnson za svoju izložbu ‘Presence’ u The Courtauld Gallery, London, i ‘Drawn Out’ u Ortuzar Projects u New Yorku te Jasleen Kaur za svoju izložbu ‘Alter Altar’ u Tramwayu u Glasgowu.

Povodom obilježavanja 40. obljetnice, izložba Turner Prize održat će se u Tate Britainu prvi put nakon šest godina. Otvorenje izložbe predviđeno je za 25. rujan 2024, a izložba će biti dostupna javnosti do 16. veljače 2025. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime