Kistom po levhi

0
237
Foto: Margarita Bajrami

Margarita Bajrami, ili Mejrem kako si je sama nadjenula ime, od malena je pokazivala smisao za kreativnost. Moda, ples, glazba i crtanje tako su rasli u hobije o kojima je razmišljala dok bi sjedila uz more u Puli, gradu u kojem se rodila i odrasla. Iako se preselila u Njemačku i zasnovala obitelj Bajrami je nastavila usavršavati umjetnički izražaj rukopisa arapskog pisma te kao samouka producirati radove koji su pronašli svoje mjesto u domovima mnogih.

Baviš se umjetničkim izražajem koji se ne može odvojiti od islama, pa što je to što te privlači u ovoj vrsti umjetnosti?

Bavim se apstraktnom umjetnošću i arapskom kaligrafijom pa te dvije umjetnosti najčešće kombiniram zajedno. Ljubav prema kaligrafiji je počela mojim upoznavanjem islama što me dovelo do arapskog jezika i pisma. Kako sam savladavala arapsko pismo i počela čitati Kur’an, tako je rasla i moja ljubav prema arapskoj kaligrafiji i želja da je naučim. Počela sam samostalno gledajući klipove na internetu te sam vježbala dugo, punih šest godina, prije no što sam se usudila naslikati svoju prvu sliku i pokazati ju drugima. Tako je krenula moja avantura u slikanju.  Prvi koji su uvidjeli moj smisao za kretivnost su bili moji roditelji i velika im hvala što su me pustili da budem ono što jesam i već kao djevojčici dali prostora da se izražavam na sebi tada potreban način.

Možeš li ukratko opisati tijek oslikavanja i kako se odlučuješ što ćeš netom prije oslikavanja prenijeti na platno? Koje su vještine potrebne jednoj kaligrafičarki?  

Tijek slikanja ovisi o inspiraciji. Prvo krećem s odabirom platna i veličine, potom boja i dezena te tek onda krećem u realizaciju. Nekad ne ide sve kako sam zamislila i moram se prilagoditi samom tijeku oslikavanja koji traje i od nekoliko sati do nekoliko dana, ali po oslikavanju platna slijedi ispisivanje kaligrafije. Ponekad se budim noću jer dobijem neku ideju i slikam kako bih umirila um. Uz kreativnost bitne su i ideje, smisao za strukturu, preciznost, oko za detalje i znanje kako sve realizirati.

Postoji li potražnja za slikama islamske kaligrafije?

Mogu reći da sam se iznenadila potražnji. Kad sam počela dijeliti svoje radove preko društvenih mreža zaista nisam imala nikakva očekivanja. Dobila sam iznimno pozitivne povratne informacija i podršku koja me motivirala da nastavim slikati i stjecati znanje o istom. Da nije bilo podrške divnih ljudi koji su mi davali vjetar u leđa u mojim prvim koracima danas ne bih imala ovakav rezultat te sam im zahvalna. Moji radovi nalaze se u domovima i institucijama diljem Europe.

Imaš li i druge (umjetničke) hobije?

Ja sam od onih osoba koja ima puno želja, a malo vremena. Uz obitelj i troje male djece pokušavam svoje slobodno vrijeme iskoristi onako kako najbolje mogu. Nekad je ono usmjereno edukacijama, seminarima, stjecanju novog znanja a nekad umjetničkom izražavanju. To je nešto što mi napaja dušu. Uz slikanje i crtanje, radim i poklon-bukete koji se sastoje od cvijeća i slatkiša. Uz to, često sudjelujem u dekoriranju za svečane prigode, crtam kanom, a nekada sam citirala romsku poeziju na radiju i bila u zboru. Jednako tako volim modu i stiliziranje, u svojoj struci sam naučila šivati i krojitite se nadam da ću jednoga dana osmisliti i napraviti vlastitu liniju odjevnih komada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime