Romska zajednica danas obilježava Dan otpora Roma

Foto: pixabay.com

U koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau je na današnji dan 1944. godine došlo do pobune romskih zatočenika. Jedinstvo koje su pokazali dovelo je do inicijative da se 16. svibanj diljem Europe (a i svijeta) obilježava kao Dan otpora Roma.

Koliko je tema stradavanja Roma u Drugom svjetskom ratu počela zadnjih nekoliko godina inicirati intenzivnija istraživanja svjedoče i činjenice o broju napisanih radova, održanih konferencija i okruglih stolova i projektima koje provode (ne) romske organizacije diljem Europe.

Ove godine u Muzeju za umjetnost i obrt javnosti je predstavljena izložba radova Ceije Stojke “Rekvijem za Auschwitz” koja je kao djevojčica zajedno s majkom i četvoricom braće preživjela holokaust  u koncentracijskim logorima Auschwitz, Ravensbruck i Bergen-Belsen. Dokumentarni radovi na temu stradavanja Roma u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu bilo je moguće pogledati i na nedavnoj izložbi “Rromengo drom – Tisuću godina migracije Roma” u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Za ovaj vikend je najavljena međunarodna znanstvena konferencija na istu temu s posebnim osvrtom na stradanje Roma Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime