Najava – Međunarodni znanstveni skup: Stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu s posebnim osvrtom na stradanje u NDH

0
94
Foto: Press

Međunarodni znanstveni skup “Stradanje Roma u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” održat će se 19. svibnja u prostorima Osnovne škole Jasenovac.

“(…) Završetkom Drugoga svjetskog rata, u svibnju 1945., bile su uočljive posljedice za romsku zajednicu u Hrvatskoj. Nakon Drugog svjetskog rata, sjećanje na stradanje Roma bilo je potisnuto na margine hrvatskoga društva. Pozitivna promjena u komemoriranju romskog stradanja dogodila se tek 2012., otkada se početkom kolovoza održavaju komemoracije u selu Uštice kao dijelu Spomen-područje Jasenovac. Istodobno, unutar hrvatske historiografije tema ratnog stradanja Roma potisnuta je na margini znanstvenih istraživanja, a pritom gotovo da i nije prisutna unutar hrvatskog obrazovnog sustava.

Navedeni razlozi, posebice izostanak sustavnih historiografskih istraživanja, činili su osnovni razlog za iniciranje održavanja ovog međunarodnog skupa. Dodatni motivirajući razlog je isticanje značaja 19. svibnja 1942. kao ključnog datuma za stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kako bi se potaknulo istraživanje romskog stradanja u Hrvatskoj, potrebno ga je staviti u širi kontekst stradanja Roma u drugim europskim državama. Znanstveni prilozi na ovom skupu zasigurno će pridonijeti boljem razumijevanju jednog od zaboravljenih (potisnutih) dijelova hrvatske povijesti i povijesti Roma”, istaknuo je Danijel Vojak ispred Insitituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” koji je zajedno sa Spomen – područjem Jasenovac organizator konferencije.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske,  Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru i Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” pokrovitelji su navedene konferencije.

Više dostupno ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime