Najava – Dani romske kulture u Čakovcu

Foto: Press

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Čakovcu pozivaju na Dane romske kulture koji će se održati od 18. do 28. travnja 2023. godine u Čakovcu. Događanja i sadržaji u sklopu ovih Dana organiziraju se s namjerom podizanja svijesti o važnosti njegovanja kulturne raznolikosti i nematerijalne kulturne baštine Roma koja uključuje jezik, kulturno-umjetničko stvaralaštvo, povijesni, ali i aktualni doprinos Roma i Romkinja u svim granama društvenih djelatnosti, znanosti, kulturi, umjetnosti, sportu, politici i aktivizmu.

Svečano otvaranje prigodnog programa održat će se u utorak 18. travnja 2023. s početkom u 12:00 sati u prostorijama Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Čakovcu na adresi Ulica dr. Ante Starčevića 55, Čakovec. Tom prilikom službeno će se predstaviti dvije izložbe, Tragovima romske kulture – Zaslužni među nama te izložba Ljubi Roma” – poruke mržnje na hrvatskim ulicama.

Izložba naziva Tragovima romske kulture – Zaslužni među nama sadrži čak 71 portretnu fotografiju pojedinaca romskog podrijetla koji su svojim radom ostavili nepobitan trag u području sporta, umjetnosti, kulture, politike, aktivizma i humanističkog djelovanja. Među poznatijim romskim velikanima nalaze se imena poput svjetski poznatog slikara Pabla Picassa, mecene filmske umjetnosti Charlie Chaplina, “majke” romske poezije Bronislawe Wajs Papusze,  te irskog boksača Tyson Furya. Cilj ovog izložbenog postava je prikazati pojedince ‘romske velikane’  koji su zadužili svijet svojim stvaralaštvom, kao i potaknuti nacionalni romski ponos – romanipe te sve zainteresirane upoznati i s ovim dijelom romske povijesti i sadašnjosti.

“Ljubi Roma” – poruke mržnje na hrvatskim ulicama izložba je koja pak tematizira poruke mržnje, stigmatizacije, degradacije i rasizma na javnim površinama. Iako grafiti imaju umjetničku vrijednost, često su i mehanizmi širenja mržnje, netrpeljivosti i nerazumijevanja, a upravo je romska zajednica česta meta tih napada. Cilj je izložbe, kako navodi autorica Sunčica Habus, pokazati da se grafitima mogu poslati i poruke ljubavi, razumijevanja i međusobnog poštovanja.U sklopu svečanog otvaranja, nastupit će Tamburaški sastav “Romske duše” iz Osnovne škole Dr. Ivana Novaka Macinec, pod vodstvom učitelja glazbene kulture Gabrijela Kovačića. Čine ga učenici koji sviraju tambure, udaraljke i klavijature i vokalni solisti koji svojim izvedbama redovito nastupaju na školskim priredbama, raznim smotrama i festivalima na kojima osvajaju i nagrade.

U srijedu 19. travnja i u petak 21. travnja od 16:00 do 20:00 sati trajat će otvoreni sati kada  zainteresirano građanstvo ima priliku razgledati izložbe uz stručno vodstvo, a u četvrtak 20. travnja održat će se radionica za studentice i studente Učiteljskog fakulteta naziva Edukativno-kulturni program “Dođi u REKC!”. Radi se o projektu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ kojeg je podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a njegova je svrha djecu osnovnoškolske dobi romske i drugih nacionalnosti upoznati  s romskim jezikom romani ćhibom i jezikom Roma Bajaša, romskom kulturom i tradicijom, velikanima i povijesti. Kroz interaktivni program u čijoj su izradi sudjelovali i muzejski pedagozi, primjenjuju se različite metode i načini učenja i podučavanja prilagođeni dobi, stečenom znanju, komunikacijskim i jezičnim sposobnostima s naglaskom na igru i druženje.

Dani romske kulture s izložbenim postavom otvoreni su za svu zainteresiranu javnost i građanstvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime