Najava – Drugi komemorativni skup povodom stradanja skupine Roma u Hrastini

0
24
Foto: Press

U subotu, 22. travnja 2023. u 10:30 sati na groblju u Mariji Gorici održat će se drugi komemorativni skup kojim će se obilježiti ubojstvo skupine Roma/Sinta u Hrastini, selu pored Marije Gorice, zločin koji su počinile ustaške jedinice iz Jasenovca u noći s 24. na 25. travanj 1945. godine. Organizatori skupa su SSRH “KALI SARA”, saborski zastupnik Veljko Kajtazi te Općina Marija Gorica.

Masakr u Hrastini jedan je od najvećih stratišta romskog naroda u Hrvatskoj izvan logora Jasenovac. Više od četrdeset osoba, uključujući cijele obitelji, ubijeni su u zadnjim danima rata, iz čiste mržnje i koristoljublja. Komemorativni skup održat će se pored spomenika romskim žrtvama koji je za SUBNOR općine Zaprešić 1977. godine na mjesnom groblju izgradio akademski kipar Dragutin Grgas. SRRH “KALI SARA” u suradnji s Općinom Marija Gorica radi na održavanju spomenika kako bi se održalo trajno sjećanje na ubijene Rome.

Godišnjim komemorativnim skupom organizator skupa želi primjereno obilježiti ovaj tragičan dan u povijesti kako romskog, tako i hrvatskog naroda te pota- knuti javnost na dodatnu refleksiju o povijesnim činjenicama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime