Najava – Promocija knjige “Slike u dimu” romsko-mađarskog književnika Menyhérta Lakatosa

0
57
Foto: Press

U četvrtak, 24. veljače 2022. godine u 18 sati nakladnička kuća V.B.Z. u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, u prostorima Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Ulici Pavla Hatza 23/3 u Zagrebu, predstavit će roman Slike u dimu romsko-mađarskog književnika Menyhérta Lakatosa.

Knjigu će predstaviti urednica Irena Španić i prevoditeljica Lea Kovács, a u razgovoru o značajkama romske književnosti i tematici suvremenih romskih autora  sudjelovat će saborski zastupnik romske i jedanaest drugih nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi.

Bit će to prilika da se progovori o tragediji cijelog jednog naroda koja je vidljiva i u ovom iznimno osobnom romanu Menyhérta Lakatosa, koji je istovremeno i naturalistički iskren prikaz jedinstvenog ambijenta i neposrednog jezika Roma. Objavom na hrvatskom jeziku V.B.Z. je ovo djelo, koje je objavljeno u 19 zemalja svijeta, a samo u Mađarskoj prodano u stotine tisuća primjeraka, učinio dostupnim čitateljskoj publici u Hrvatskoj.

Izborom ovog romana, koji je stručna javnost opisala kao remek-djelo te ga usporedila sa svjetski poznatim romanom nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza Sto godina samoće, V.B.Z. je u sklopu biblioteke “Na margini” omogućio objavljivanje prvog velikog romana o istočnoeuropskim Romima romskog autora.

Radnja romana prati život neimenovanog pripovjedača od njegove jedanaeste do sedamnaeste godine u romskome naselju u ruralnoj Mađarskoj, neposredno prije početka Drugog svjetskog rata i Samudaripena. Crpeći iz vlastita iskustva, autor je s jedne strane napisao bildungsroman o odrastanju jednog dječaka, a s druge strane ponudio pitoreskne pustolovine koje se nižu stranicu za stranicom.

Menyhért Lakatos (1926. – 2007.) romsko je mađarski književnik, klasik mađarske književnosti 20. stoljeća. Rođen je u romskome naselju u Vésztőu u trgovačkoj obitelji. Završio je pučko učilište u Nagykőrösu. Radio je kao inženjer u Szarvasu i Nagykőrösu i kao direktor romske ciglane koju je i osnovao. Bio je svojevrsni ambasador svoje zajednice – sudjelovao je u istraživačkim projektima o Romima koji su provedeni na Sociološkom institutu Mađarske akademije znanosti i pisao o životu Roma u svojim knjigama. Osnovao je Kulturni savez Roma 1986. godine, a za predsjednika Kulturnog saveza Roma Mađarske izabran je 1988. godine.

Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima trogodišnji je projekt V.B.Z.-a pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, koji odražava kulturnu raznolikost Europe te stvara platformu putem koje različiti glasovi i priče marginaliziranih grupa i manjina dopiru do hrvatske čitalačke publike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime