Romatopija – Vizija utopije u Europi iz perspektive Roma

0
36
Foto: coe.int

Romatopija je serija audio-podcasta u kojoj nas voditelji William Bila i Isabel Raabe kroz razgovore s romskim umjetnicima, aktivistima i akademicima vode na putovanje po Europi. Romi i Romkinje iz dvanaest europskih država koji pričaju o svojim životima, iskustvima i viziji utopije u Europi ovdje se predstavljaju kao uzori od kojih slušatelji mogu naučiti o koheziji, društvenoj propusnosti, kulturnom bogatstvu i transnacionalnom jedinstvu unatoč nacionalnim obilježjima.

Projekt je podržala njemačka Savezna agencija za građansko obrazovanje i Tim Roma i putnika Vijeća Europe, a koji svojim radom doprinosi promicanju i zaštiti prava Roma i putnika u državama članicama Vijeća Europe te poticanju jednakih mogućnosti, različitosti i socijalne uključenosti u borbi protiv diskriminacije i antiromizma. Narativi predstavljeni u sklopu projekta, kojima je cilj suprotstaviti se postojećim predrasudama, jednako su namijenjeni gadžovanima, kako Romi nazivaju nerome, koji još uvijek moraju popuniti velike rupe u znanju o romskom narodu, kao i Romima i Sintima koji žele doprinijeti društvenom i kulturnom životu u Europi, kako su i njihovi preci činili stoljećima.

U kratkom audio-zapisu koji se nalazi na platformi Vijeća Europe voditelji nam se ukratko predstavljaju te nas uvode u projekt objašnjavajući zašto je podcast pokrenut i što se od njega može očekivati. William Bila, predani aktivist za romska prava, govori kako se nada da će ovdje pronaći nešto novo jer ovakva diskusija promovira dobru baxt, što na romskom znaći sreću, a on je umoran od loše sreće i diskusija o različitim borbama. Smatra da se treba fokusirati na kreiranje onoga što želimo jer se na taj način privlači pozitivan zamah koji može dovesti do nečeg moćnijeg, umjesto da tratimo vrijeme fokusirajući se na ono što nemamo. Njegove ideje toga što znači biti Rom i njegov romski identitet evoluirali su tijekom godina, kazuje, a sada ga zanimaju stajališta drugih ljudi jer vrlo su rijetke prilike za ovakve razgovore kada se uvijek juri riješiti neku nasilnu evikciju ili drugu hitnu situaciju i tako stalno iznova. I možda ja nisam jedini Rom koji bi htio vidjeti, čuti ili okusiti malo utopije ovdje i sada, dodaje.

Isabel Raabe ukratko se osvrće na 2012. godinu kada je zajedno s kolegicom Franziskom Sauerbrey podržala kulturni program koji je pratio otvaranje spomenika Sintima i Romima, žrtvama nacističkog režima u Berlinu. Želeći potom promijeniti perspektivu iz koje se gleda na romski narod te pridonijeti borbi protiv postojećih stereotipa, Raabe je ponovo udružila snage s kolegicom Sauerbrey predstavivši kulturno bogatstvo i romsku povijesti kroz projekt RomArchive – Digitalni arhiv Roma, a koji je 2019. godine izašao na internet. Kazuje nam Isabel kako su Sinti i Romi imali priliku ispričati svoju priču, a te se priče uvijek iznova trebaju prepričavati, čemu upravo služi i ovaj projekt Romatopija.

Umjetnik Daniel Baker iz Velike Britanije, povjesničarka umjetnosti Timea Junghaus iz Mađarske, aktivstica Nicoleta Bitu iz Rumunjske, hip-hop glazbenici s Kosova Selamet i Kefaet Prizreni samo su neki od gostiju prve sezone podcasta, a pridužit će im se još brojni drugi. Oboje jedva čekamo razmijeniti ideje s ovim uzbudljivim ljudima i, naravno, radujemo se vama, dragi slušatelji, i da s vama također razmijenimo ideje, kazala je za kraj ovog kratkog predstavljanja Isabel Raabe.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime