Unatrag deset godina ističemo – Deklariraj se kao ono što jesi!

0
31
Izvor: Facebook.com / Veljko Kajtazi
Izvor: Facebook.com / Veljko Kajtazi

Kao što je već poznato, u našoj zemlji trenutno se provodi popis stanovništva, kućanstva i stanova koji se smatra najopširnijim statističkim istraživanjem. U tijeku je druga faza provedbe koja traje od 27. rujna te će završiti 17. listopada, a u kojoj popisivači na terenu popisuju sve jedinice koje se nisu samostalno popisale u prvoj fazi, od 13. do 26. rujna u elektroničkom sustavu e-Građani. Također, u ovoj drugoj fazi kontroliraju se svi podaci prikupljeni u prvoj. 

Kako bismo iz prve ruke doznali informacije o poduzetim aktivnostima s ciljem informiranja svih članova romske zajednice o važnosti sudjelovanja u Popisu 2021. te o trenutnom odazivu u prvoj fazi popisivanja, razgovarali smo sa saborskim zastupnikom dvanaest nacionalnih manjina Veljkom Kajtazijem koji, kao i do sada, poziva svoje sunarodnjake da se priključe Popisu te da se bez obzira na jezične, regionalne, vjerske ili druge razlike ponosno deklariraju kao Romi. Prilikom informiranja, suradnici i ja pokušali smo im na sve moguće načine objasniti koliko je bitno da se deklariraju kao Romi, ne samo radi većeg broja legitimnih predstavnika na razini općina, gradova i županija, nego i za samu realizaciju nekoliko strateških dokumenata, među kojima je i Operativni program za romsku nacionalnu manjinu 2020 – 2024. te Nacionalni plan za uključivanje Roma 2021 – 2027., ponovo je istaknuo zatupnik Kajtazi na početku razgovora.

U informiranju aktivno sudjeluje na različite načine, primjerice preko društvenih mreža, ali i u sklopu terenske kampanje koju je započeo u Capraškim Poljanama u Sisku: Za razliku od dosadašnjih popisa, sa suradnicima sam nastojao informirati sve Rome i Romkinje tako što smo obišli svih 60 romskih naselja u Republici Hrvatskoj. Savez Roma “KALI SARA” u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina s tom je svrhom osigurao i jumbo plakate te plakate B2 koje smo polijepili po romskim naseljima, kao i letke u kojima smo pozvali pripadnike romske zajednice da se tako i izjasne u popisu stanovništva. Također, i dalje ih informiramo putem društvenih mreža, preko mog Facebook profila i profila “KALI SARE”, kao i preko portala i časopisa ‘Phraliepen’.  

Kajtazi i suradnici na terenu su detaljno porazgovarali o svim sastavnicama koje se nalaze u popisu kako bi otklonili moguće nedoumice pripadnika romske zajednice: Prilikom informiranja, osim toga što smo im kazali da moraju paziti da daju sve ispravne podatke, svima smo istaknuli da je vrlo bitno da se u rubrici za nacionalnost deklariraju kao Romi.  Što se tiče rubrike za vjersku pripadnost, imajući u vidu da kod pripadnika romske zajednice imamo veliku različitost, kazali smo im neka upišu svoju vjeroispovijest, bila ona islamksa, katolička ili pravoslavna. I po pitanju jezika, neka napišu svoj materinji jezik, recimo ako smatraju da je to hrvatski ili bajaški neka se tako i izjasne, iako sam im ja spomenuo da bi bilo najbolje da upišu romski jezik, romani ćhib.

Unatoč tome što nije prihvaćen prijedlog zakona kojim bi se poposivačima osigurali pomagači ili pratioci, Veljko Kajtazi objasnio je da su se članovi romske zajednice dobro organzirali kako bi ipak na neki način osigurali pomoć popisivačima: Imajući u vidu da su romska naselja jako velika, da su čak na razini općine, a neka i veća, broj popisivača koji su se prijavili preko javnog poziva Državnog zavoda za statistiku nije bio dovoljan. Jako mi je žao da iz tog razloga nije prošao zakon koji je predložio Klub zastupnika nacionalnih manjina, a kojim bi se popisivačima osigurali pomagači ili pratioci u svim mjestima u kojima ima mnogo pripadnika nacionalnih manjina, naročito u velikim romskim naseljima. Ipak, mi smo se jako dobro organizirali te će na terenu biti više od pedest Roma i mojih suradnika koji će biti na raspolaganju svakom popisivaču kojemu je potrebna bilo kakva pomoć. 

Kako bismo nešto doznali i o odazivu romske zajednice u prvoj fazi provedbe Popisa 2021., porazgovrali smo sa zastupnikom Kajtazijem o mogućnostima pripadnika romske nacionalne manjine za sudjelovanje na ovaj način: Moram se pohvaliti da sam se osobno popisao preko sustava e-Građani, kao i predsjednica Saveza Roma “KALI SARA” Suzana Krčmar te su se za tu opciju opredijelili i oni Romi koji su za to imali uvjete. Da u romskim naseljima ima više tehnologije, kompjutera i laptota, te da ih više ima internet ta bi brojka u procentima sigurno bila i puno veća.

Kao što piše u letcima koji su podijeljeni, rezultati popisa stanovništva odredit će poziciju romske zajednice u idućih deset godina te će tako utjecati na kvalitetu života i razvoj romske sredine, a zbog čega je vrlo važno da se svi pripadnici romske nacionalne manjine deklariraju kao ono što i jesu – Romi. U malo više od 10 godina moga rada, uvijek sam objašnjavao svojim sunarodnjacima koliko je važno da se deklariraju kao Romi. Suradnici i ja to ne činimo unatrag nekoliko mjeseci, nego unatrag deset godina, kazao nam je za kraj razgovora Veljko Kajtazi. 

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime