Poruka iz Hrvatskog sabora: Romska zajednica protiv uvođenja vaučera

0
547
Foto: Phralipen

Uoči današnje Radne sjednice Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za Roma, na inicijativu članove skupine i predstavnika Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, saborski zastupnik Veljko Kajtazi sazvao je press konferenciju u Hrvatskom saboru kako bi poslao poruku da se romska zajednica protivi uvođenju opcije vaučera/bonova za hranu umjesto zajamčene minimalne naknade propisane Zakonom o socijalnoj skrbi.

“Želim istaknuti kako ova inicijativa nije inicijativa Vlade Republike Hrvatske, a ne želimo ni da to postane. Smatramo kako je ova inicijativa prije svega dio predizborne kampanje za predstojeće Europske izbore, odnosno da se na ovaj način određeni lokalni političari – zasad iz Međimurske i Varaždinske županije, nastoje dodvoriti većinskom stanovništvu s obećanjima da će ne samo Romima naštetiti, nego i svim ostalim građanima koji ovise o zajamčenoj minimalnoj naknadi.

Više puta smo organizirali sastanke s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i centara za socijalnu skrb pokušavajući pronaći načine za ujednačenu primjenu Zakona o socijalnoj skrbi jer praksa, do danas, pokazuje kako socijalni radnici intepretiraju Zakon na različite načine. Uslijed te situacije, ovim prijedlog im dajemo i veću diskrecijsku moć da odlučuju kome dati bon, kome dati naknadu”, izjavio je zastupnik Kajtazi.

Nadalje, istaknuo je kako je potrebna integracija na tržište rada te međuresorna suradnja radi korištenja vlastite radne snage. Početkom godine Vlada je značajno povećala kvote za strane radnike u svim područjima te dozvolila ulazak radnika od Kosova i Albanije do Ukrajine dok naša radna snaga koristi socijalna primanja.

“Romska zajednica je mlada i radno sposobna populacija i svaki Rom koji prima socijalnu naknadu je višestruki gubitak i za državu i za zajednicu”, dodao je zaključno Kajtazi.

Podsjećamo kako je na aktualnom satu 9. Županijske skupštine Varaždinske županije SDP-ov vijećnik Vladimir Kolarić postavio je pitanje o mogućnosti uvođenja vaučera za korisnike zajamčene minimalne naknade.

“Međimurska županija krenula je s inicijativom upotrebe vaučera ili kupona za korisnike minimalne socijalne naknade. Zanima me možemo li kao županije poslatiinicijativu prema Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Mišljenja sam da bi se na taj način osiguralo namjensko korištenje sredstava i redovito podmirenje obveza prema javnim tvrtkama”, izjavio je Kolarić, kako piše Varaždinski.hr.

Isto je potvrdio Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, a uz Varaždinsku moguće je da će i Međimurska županija uvesti vaučere umjesto isplate novčane minimalne zajamčene naknade.

Krajem siječnja u Međimurskoj se županio održao radni sastanak o Romima bez sudjelovanja romskih predstavnika. Glavna tema sastanka bila je narušeno stanje sigurnosti te uočeni problemi s nenamjenskim korištenjem socijalnih pomoći. Kako je tada izjavio, Matija Posavec, župan Međimurske županije “sustav kontrole trošenja socijalne pomoći je u odgovornosti i ovlasti Centra za socijalnu skrb.  Mi ćemo na razini lokalne i regionalne samouprave napraviti sve što je potrebno, no mehanizam odluke je na nacionalnoj razini i nećemo stati s pritiscima tako dugo dok stanje i osjećaj sigurnosti u Međimurju ne budu bolji.“

Na cjelokupnu situaciju ovaj tjedan se oglasila i predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar koje je izjavila da se protivi uvođenju vaučera koji bi zamjenili novčanu miminalnu zajamčenu naknadu.

“Smatramo da Romi koji primaju minimalnu zajamčenu naknadu ne bi smjeli snositi posljedice nekolicine pojedinaca koji su svojim postupcima pokazali nenamjensko trošenje iste. Država bi se trebala pozabaviti takvim slučajevima no ne na štetu onih kojima je ona najpotrebnija i ne na način da se o tako bitnoj odredbi raspravlja bez romskog pogleda na stvari.

Smatram neodgovornim izjave župana Međimurske županije gospodina Posavca i župana Varaždinske županije gospodina Čačića koji za predstojeće europske izbore na račun romske zajednice prikuplja podršku birača. Uvjerena sam da naša ministrica gospođa Nada Murganić i naš saborski zastupnik Veljko Kajtazi neće dozvoliti takve korake koji će zasigurno dovesti do većih društvenih razlika i devijacija.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime