Predstavljen projekt “Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I”

Hotel Dubrovnik
Foto: Phralipen

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu danas je održana konferenciji pod nazivom: Početna konferencija projekta “Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I” u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Projekt u vrijednosti od 10 milijuna kuna, većinom financiran iz Europskog socijalnog fonda, provodit će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Alen Tahiri, ravnatelj Ureda, obznanio je kako je prva faza usmjerena na obrazovanja pripadnika romske manjine, od djece predškolske dobi sve do visokog obrazovanja. Projekt će trajati 36 mjeseci, te će se za to vrijeme održati preko 60 aktivnosti. Voditeljica projekta, Nikolina Patalen, objasnila je da se te aktivnosti sastoje od treninga za mlade, okruglih stolova, radionica, te diskusija sa djecom predškolske dobi i njihovim roditeljima. Također, planirani medijski element projekta uključuje snimanje dokumentarnog filma o uspješnim Romkinjama te njegovo javno prikazivanje.

Ravnatelj Tahiri istaknuo je da je cilj uključiti razne stručnjake iz obrazovanja, te provoditi projekt u direktnom kontaktu sa ciljanom skupinom romske manjine – djecom, njihovima roditeljima te predstavnicima Roma. Ujedno je osnovano povjerenstvo za praćenje ovoga programa te drugi projekti koji se tiču ostalih nacionalnih manjina u RH koji će ubrzo biti objavljeni.

Kao jedan od sudionika na konferenciji,  saborski zastupnik Veljko Kajtazi je izrazio razočaranje trenutnim rezultatima projekta financiranih iz Europskog socijalna fonda te istaknuo da je problem Roma puno dublji i kompleksniji te sveobuhvatan, a ne samo socijalni. Ujedno je kritizirao dosadašnji pristup “gašenja požara” te pozvao na konkretnije i kompleksnije projekte.

Na konferenciji su također prezentacije održali voditelj Odjela za pripremu i praćenje provedbe programa EU Mario Beko, državna tajnica Margareta Mađerić, ravnatelj Fonda za obrazovanje Roma Nadir Redzepi, te projektni suradnik u Odjelu za Rome i putnike Uprave za antidiskriminaciju Vijeća Europe Denis Durmish. Konferenciji je prisustvovala i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime