Rukeli: U ringu s nacističkim režimom

0
315
Foto: mojarijeka.hr

Udruga mladih Roma “Romska budućnost” Rijeka osnovana je 2013. godine, a broji pedesetak članova u zajednici. Za ovogodišnji Svjetski dan Roma udruga je izvela predstavu pod nazivom “Rukeli” u spomen na Johanna Wilhelma Trollmann Rukelija, Roma koji je bio jedan od najboljih boksača u Njemačkoj. Godine 1933. postao je prvak Njemačke u poluteškoj kategoriji, ali mu je tiltula oduzeta, a on je zajedno s prijateljem Hansom, Nijemcem, završio u logoru.

“Godinama smo na raznim seminarima i putovanjima slušali priču o Rukeliju i odlučili smo da i riječkoj publici predstavimo priču o romsko-njemačko prijateljstvu između Rukelija i Hansa. To je priča o diskriminaciji, ali i priča o  prijateljstvu, a njena poruka je da smo u konačnici svi isti, što djeca na kraju predstave i ističu”, dijeli s nama Etem Fazli, predsjednik Udruge, na čiju inicijativu je predstava izvedena u HKD Sušak u Rijeci.

Tekst predstave Fazli je napisao po izvornoj priči s nešto izmijenjenim krajem, a u projektu je sudjelovalo četvero romske djece iz tri riječke osnovne škole koji su se kroz tu predstavu imali priliku po prvi puta susresti s kazališnim daskama.

Foto: de.wikipedia.org

Trollmannov stil borbe, koji je imao sličnosti s kasnijim stilom Muhameda Alija, izazivao je nezadovoljstvo tijekom nacističke ere. O tome govori i činjenica da je prilikom jedne borbe Trollmann došao u ring s plavom bojom kose, a koža mu je bila prekrivena bijelim prahom te je izgledao kao karikatura “arijevskog” boksača. Također su uvjeti borbe kojima je podvrgnut uvelike ograničili njegovu sposobnost. U lipnju 1942. Johann “Rukeli” Trollmann uhićen je i odveden u koncentracijski logor Neuengamme, gdje je i umro.

Udruga je aktivna u Erasmus projektima van Rijeke i Hrvatske što Fazli smatra presudnim za lakšu i bržu socijalizaciju i integraciju mladih Roma u društvo.

“Ovim projektom smo htjeli pokazati da ima djece koja žele biti aktivna u projektima, ima ih koji nisu otišli iz Hrvatske. Nažalost, još uvijek se suočavamo s problemom nezaposlenosti te gubljenjem identiteta i asimilacijom mladih.”

U Njemačkoj Rukelijeva priča ni dan danas nije zaboravljena. Primjerice, 2010. godine umjetnički kolektiv Bewegung Nurr podignuo mu je privremenu instalaciju u Berlinu pod nazivom “9841” što je označavalo broj pod kojim je bio zaveden u logoru, a ista instalacija prikazana je i u Hanovveru 2011. godine.  Iste godine, sportska dvorana u Berlinu nazvana je po Rukeliju, a u siječnju 2015. godine  u kazalištu u Beču premijerno je prikazana predstava “Bokser” u kojoj je Rukelija glumio poznati austrijski glumac Gregor Bloéb.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime