Pokrenut studij romistike na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu

0
109
Foto: pixabay.com

U Češkoj je pokrenut preddiplomski studij romistike na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu.

Fokus romskih studija odnosi se na pripadnike romske nacionalnosti u multidisciplinarnom metodološkom kontekstu. Sam program prvenstveno je filološki, koji je uglavnom usmjeren na proučavanje romskog jezika. Također je usredotočen na antropološke, povijesne, političke, religijske i folklorističke pristupe romskoj kulturi i njihovoj međusobnoj povezanosti. Zemljopisno, program obuhvaća, ali se ne ograničava na romska pitanja u Srednjoj Europi. Na jezičnoj razini, ovaj studijski program obuhvaća sjeverno-središnji romski jezik – ogranak povijesnog romskog jezika iz Slovačke.

Temelj studija su terenska istraživanja. Svi fakultetski zaposlenici i predavači na romskim studijima bave se terenskim radom ovisno o njihovoj akademskoj specijalizaciji, bilo u romskim zajednicama u Slovačkoj, Ukrajini, Češkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, a ponekad i u drugim zemljama te redovito pozivaju učenike da sudjeluju u njihovom terenskom istraživanju.

Osim ispunjavanja ciljeva istraživanja, terenska istraživanja omogućuju i izravni kontakt s jedinstvenim romskim životnim iskustvom. Na taj način studijski program može upoznati širu javnost sa specifičnim povijesnim iskustvom romskog naroda.

Preddiplomski studij romistike može se studirati kao pojedinačni predmet ili u kombinaciji s drugim studijskim programom.

Prijave su otvorene do 31. ožujka 2018. godine, a više informacija dostupno je na službenoj stranici romistike Filozofskog fakulteta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime