Životareći na rubu društva

 • EnglishEnglish
 • 0
  62
  Foto: Romina Sefa

  Romina Sefa već sedam godina radi na pitanjima romske integracije i ljudskih prava u Albaniji. Iskustvo rada u zajednici Sefi, po profesiji sociologinji, pružilo je bolji uvid u shvaćanje institucionalnog rješavanja problema i izazova s kojima se romska zajednica u toj državi suočava. Prošle godine osnovala je nevladinu organizaciju Centar za socijalno zagovaranje koja je postala instrument putem kojeg Sefa sa svojim timom razvija strategije pomoći Romima u ostvarivanju svojih javnih i privatnih prava. Sudjelovanje u kreiranju i izmjeni postojećih zakona kao i rješavanje problema izlaskom na teren, od vrata do vrata, trenutno čine najvažnije aktivnosti udruge.

  Romska manjina u Albaniji je, navodi Sefa, suočena s raznim izazovima u svakodnevnom životu, a najnoviji su vezani uz COVID-19, gdje Romi, kao i u drugim zemljama, osobito regije, pokušavaju na razne načine doći do hrane. Vlade su propisale mjere fizičkog distanciranja no u mnogim prenapučenim romskim naseljima to je nemoguće sprovesti.

  U situaciji u kojoj je zabranjeno izlaziti iz kuće Romi ne mogu zaraditi novac za osnovne životne potrebe jer su njihovi poslovi uglavnom vezani uz prodaju rabljene odjeće ili sakupljanje reciklažnog otpada.

  Divlji deponiji u Albaniji nisu rijetkost, a Romi recikliraju sve što se može unovčiti nerijetko ugrožavajući vlastito zdravlje. Vrlo često potraga za hranom završi u kantama za smeće jer iako svjesni da ono može biti nositelj virusa romske obitelji su prisiljene prehraniti se tuđim ostatcima. Stanje kuća u kojima Romi žive također predstavlja veliki problem. U barakama, u periferiji Tirane, oni žive u nehigijenskim uvjetima, a takva kvaliteta života pogađa ponajviše mlade Rome i Romkinje koji pohađaju školu, a kojima je zbog situacije izazvane koronavirusom onemogućeno praćenje nastave kao i pristup nastavnim sadržajima.

  Već godinama nekoliko organizacija provodi projekte usmjerene na jačanje uloge obrazovanja pa je tako vlada implementirala razne aktivnosti kojima podržava romsku djecu u nastavku školovanja, ali po mom mišljenju problem napuštanja školovanja povezan je s nezaposlenošću roditelja, siromaštvom cijele obitelji i neadekvatnim uvjetima stanovanja.

  Diskriminacija u albanskom društvu prisutna je svugdje, nastavlja Sefa, no promjene su vidljive. Iako je govor mržnje prisutan i na društvenim mrežama, institucije mjenjaju proizvedeni diskurs i mnogo je lakše uspostaviti dijalog koji je nužan za zajednički rad i napredovanje.

  Ministri nadležni za europske poslove zemalja članica EU-a krajem ožujka postigli su politički dogovor o otvaranju pregovora s Albanijom i Republikom Sjevernom Makedonijom, a članovi Europskog vijeća odobrili su zaključke nekoliko dana poslije.  Prije prve međuvladine konferencije Albanija bi trebala u potpunosti usvojiti izbornu reformu čime bi se osiguralo transparentno financiranje političkih stranaka i izbornih kampanja, osigurati kontinuiranu provedbu reforme pravosuđa, ojačati borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Borba protiv pojave neutemeljenih zahtjeva za azil i osiguravanje repatrijacije te izmjena zakona o medijima također su prioriteti. Hoće li uistinu posredstvom Europske unije doći do boljeg života Roma u Albaniji predstoji vidjeti.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime