Odjel mladih Vijeća Europe održao trening za samoorganizaciju mladih Roma u Hrvatskoj

Kroz trening su mladi vježbali javni nastup, ali i jačanje vlastitih ličnosti kao i sudjelovanja u timovima. Tako su razmijenili mišljenja, stavove i primjere dobre prakse te podržali udruživanje, samoorganizaciju i aktivnu participaciju. Osvrnuli se na pitanje preuzimanja odgovornosti za svoje postupke, stjecanja više vještina kako pomoći zajednici i kako se osnažiti, ali i kako djelovati u lokalnoj zajednici.

0
133
Foto: Phralipen

Trening organiziran u okviru Akcijskog plana za mlade Rome Vijeća Europe i uz podršku Udruge mladih Roma Brodsko-posavske županije održan je u Zagrebu od 27. do 29. studenog. Događaj je okupio oko 25 mladih ljudi kojem je svrha bila podizanje vještina i kompetencija sudionika za stvaranje akcija i razvijanje mogućnosti za samostalnu organizaciju i sudjelovanje mladih Roma na svim razinama u Hrvatskoj, identificiranjem mogućnosti politika i programa unutar politika i programa za Rome i mlade, koje bi posljedično ubrzale socijalni i gospodarski razvoj mladih Roma.

Foto: Phralipen

Kroz trening su mladi vježbali javni nastup, ali i jačanje vlastite ličnosti kao i sudjelovanja u timovima. Tako su razmijenili mišljenja, stavove i primjere dobre prakse te podržali udruživanje, samoorganizaciju i aktivnu participaciju. Osvrnuli se na pitanje preuzimanja odgovornosti za svoje postupke, stjecanja više vještina kako pomoći vršnjacima i kako se osnažiti, ali i kako djelovati u lokalnoj zajednici. Tako osnažena mlada osoba postala bi tzv. “hodajući mentor” koji bi bio uključen i imao zadatak, vremenom proširivao svoju odgovornost te imao mogućnost pristupa i uključivanja u proces odlučivanja. Istaknuto je i aktivno građanstvo gdje bi mladi imali prava, sredstva, prostor te mogućnosti i potpore koji utječu na proces donošenja odluka. Uz sve navedeno zaključeno je da su razgovor i slušanje ključni elementi svake komunikacije te bi u tom idealnom okruženju “stariji” predstavljali i potencijalne saveznike i potporu. Trenerice su predstavile i ljestve participacije gdje najviše gazište predstavlja zajedničko donošenje odluka a prate ga na niže forme u kojima mladi iniciraju i vode, odrasli su inicirali, ali zajedno donose odluke, mladi su konzultirani i informirani, mladi su informirani, mladi su tokenizirani, mladi sudjeluju kao dekoracija te najniže gazište na ljestvama koje predstavlja formu u kojoj su mladi manipulirani.

Drugog dana treninga, 28. studenog, prisustovali su i gosti koji su s mladima raspravljali o primjerima prakse u okruženjima u/na kojima rade. Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, podijelio je iskustvo o tekućoj politici i programskim mogućnostima za mlade iz vlastite perspektive. Pratili su ga Josip Miličević ispred Mreže Mladih Hrvatske,  Aleksa Đokić i Alen Tahiri iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Denis Durmiš ispred Vijeća Europe

Specifični ciljevi treninga bili su istražiti značenje i razumjeti vrijednost sudjelovanja mladih i različite oblike sudjelovanja, podržati uzajamno učenje i umrežavanje sudionika i podržati razvoj struktura i projekata vođenih od mladih Roma, identificirati izazove, analizirati prepreke i razviti održivi plan za bolju vidljivost i organizaciju mladih Roma koji će time poboljšati njihov pristup socijalnim pravima, a posebice prava na obrazovanje i zapošljavanje, podržati integraciju (mainstreaming) pitanja mladih Roma u politike i programe za mlade, kao i u posebne politike i programe za Rome te promicanje načela i vrijednosti Vijeća Europe i Akcijskog plana za mlade Rome u potpori i radu s mladima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime