Romkinja si? Zanimaju te rodne teme? Pridruži se transnacionalnom feminističkom kolektivu

Foto: screenshot/Feminist Collective of Romani Gender Experts

Feminist Collective of Romani Gender Experts transnacionalna je mreža koja okuplja stručnjakinje romskog podrijetla, a koje se bave rodnim pitanjima, ali i intersekcijskom diskriminacijom.

Kako navode, svojim radom stvaraju prostor u kojem stručnjakinje za rodna pitanja imaju priliku proširiti svoju profesionalnu mrežu sa stručnjakinjama aktivnim u različitim područjima, kao što su akademska zajednica, zdravstvo, pravo, politika, umjetnost i šire.

Budući da se Romkinje koje se bave rodnom problematikom suočavaju s diskriminacijom na tržištu rada zbog rasizma, seksizma, homofobije, starosne pripadnosti, itd., Kolektiv ima za cilj izgraditi kapacitet članica pokretanjem razmjene znanja, kontakata i profesionalnih strategija. Kako bi se stvorio most između romskih stručnjakinja za rodnu ravnopravnost i institucija, Kolektiv također ima za cilj promicati partnerstvo između njih i različitih institucija (uključujući glavne institucije za rodnu ravnopravnost) koje bi potencijalno mogle angažirati romske stručnjakinje za rodnu ravnopravnost.

Kolektiv su osnovale Marina Csikos, Alba Hernandez i Maria Dumitru koje su svoje feminističko djelovanje započele još u romskim naseljima u kojima su odrastale. Isto je nastavljeno na Srednjoeuropskom sveučilištu na kojem su stekle znanja potrebna kako bi se bavile rodnim temama i istraživačkim radom. Nekoliko godina nakon nastala je ideja za osnivanjem Kolektiva kao odgovor na potrebu manjka sestrinskih mreža i udruživanja među Romkinjama na globalnom nivou.

Kada se sestre Romkinje udruže, sve je moguće, navode osnivačice Kolektiva, i pozivaju druge mlade Romkinje iz područja rodne tematike da se pridruže mreži.

Prijaviti se mogu rodne stručnjakinje Romkinje s najmanje pet godina radnog iskustva (u koji se ubraja i volonterski, pripravnički, istraživački i drugi rad), do 35 godina starosti, uz uvjet da se otvoreno zalažu za inkluziju i jednakost sviju u društvu i da se slažu s principima samog Kolektiva. Uz širenje mreže kontakata, nove članice mogu očekivati redovne sastanke i druženja te moraju biti spremne uložiti vrijeme i doprinos u izgradnji zajedničkog cilja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime