Saborski zastupnik Veljko Kajtazi otputovao u Washington u cilju zagovaranja pitanja nacionalnih manjina

 • EnglishEnglish
 • Foto: Phralipen

  Tijekom četverodnevnog službenog putovanja u Washington, glavni grad i političku prijestolnicu Sjedinjenih Američkih Država, saborski zastupnik Veljko Kajtazi u pratnji je Veleposlanika Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Njegove Ekselencije g. Pjera Šimunovića realizirao nekoliko važnih susreta.

  U sklopu putovanja, Kajtazi je u društvu veleposlanika Šimunovića posjetio američki Memorijalni muzej Holokausta, gdje se prisjetio i odao najdublji pijetet svim žrtvama Holokausta. Impozantna muzejska kolekcija eksponata i povijesnih dokumenta koja svjedoči razmjeru donedavno prešućivanog genocida nad skupinom Roma u Europi, ogledan je primjer dobre prakse kojom se afirmira pitanje stradanja romske populacije za vrijeme Drugog svjetskog rata, a koja služi i kao inspiracija za daljnji rad na kulturi sjećanja u Romskom memorijalnom centru Uštica.

  Tijekom službenih sastanaka s čelnicima američkih vladinih institucija, Kajtazi je promicao važnost rada na inkluziji romske populacije u Hrvatskoj i Europi, artikulirao pitanja koja se tiču statusnog položaja manjinskih zajednica, ali i govorio o utjecaju globalne političke situacije na ovaj aktualni problem.

  Posjetio je State Department, gdje se sastao sa zamjenikom pomoćnika ministra vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država i posebnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom. Ovim je susretom naglašeno dugogodišnje strateško partnerstvo između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u maniri prijateljskih odnosa. U razgovoru s Escobarom, povlačilo se pitanje položaja Roma u Republici Hrvatskoj, susjedstvu i Europi te političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

  O svim uspješno implementiranim intervencijama u cilju suzbijanja diskriminacije manjinskih zajednica u obrazovnom sektoru, zastupnik je razgovarao s Desirée Cormier Smith, posebnom predstavnicom za rasnu jednakost i pravdu o položaju romske zajednice u Hrvatskoj i Europi u Odjelu za demokraciju, ljudska prava i rad.

  U Povjerenstvu za sigurnost i suradnju u Europi američkog Kongresa, poznatom i kao US Helsinki Commission, sastanak je održan s višom političkom savjetnicom Janice Helwig. Helwig i Kajtazi tom su prilikom razmijenili informacije od koristi za daljnji rad na poboljšanju položaja ugroženih i ranjivih skupina te manjinskih zajednica, dosadašnjim uspješnim inicijativama, ali i o suradnji nevladinog sektora s Vladom Republike Hrvatske na implementaciji strateških dokumenata za Rome. Tom je prilikom Kajtazi u pratnji imao priliku čuti o rezoluciji senatora Bena Cardina koju je Kongres usvojio u lipnju 2022. godine. Rezolucijom je Kongres Sjedinjenih Američkih Država prepoznao historijsku nepravdu i potvrdio važnost promicanja o svijesti o genocidu Roma u Drugom svjetskom ratu. Time je SAD odao priznanje povijesti, kulturi i naslijeđu Roma koji, procjenjuje se, žive u SAD-u u broju od oko milijun stanovnika.

  Kajtazi se sastao i sa Stacy Bernard Davis, zamjenicom posebne izaslanice za pitanja Holokausta. Razgovorom je dominirala tema primjerenog komemoriranja romskih žrtava genocida u Drugom svjetskom ratu , a razgovaralo se i o budućnosti i planovima za Romski memorijalni centar u Uštici te hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

  Uspješnim susretima u Washingtonu na važnim političkim adresama dano je  na značaju i vidljivosti uspjesima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i Romskog memorijalnog centra Uštica, ali i suradnji saborskog zastupnika Kajtazija i Vlade Republike Hrvatske na očuvanju i promociji manjinskih i ljudskih prava.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime