Održana 12. po redu sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma

0
28
Foto: Phralipen

U skladu s ranijom praksom, u tijeku je provedba Nacionalnog  plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Za nadziranje i provedbu programa zaduženo je Povjerenstvo na čelu s predsjednicom Anjom Šimpragom, ujedno i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom lipnja 2022. godine Povjerenstvo je definiralo Kriterije za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te raspisalo natječaj za primanje jednokratne financijske pomoći. Dana 11. studenog 2022. godine u zgradi je Vlade Republike Hrvatske održana 12. sjednica Povjerenstva, tijekom koje su donesene Odluke o subvencioniranju i dodjeljivanju jednokratne financijske sljedećim podnositeljima.

Odobrena je zamolba Međimurske županije za tiskanje dodatnih primjeraka priručnika za dopunsko učenje hrvatskog jezika nakladnika Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica u iznosu od 16.875,00 kuna. Prihvaćena je prijava o subvencioniranju tri klima uređaja i perilice suđa Dječji vrtić “Cipelica” Čakovec, odnosno Područni odjel Pirgo u Kuršancu u iznosu od 33.721,25 kuna. Pozitivno rješenje doneseno je u vezi  Općine Petlovac gdje će se sufinancirati projekt ‘Izgradnja nogostupa od romskog naselja do sela Torjanci’ u iznosu od 100.000,00 kuna.

Prioritetna stavka Nacionalnog plana odnosi se na školovanje, edukaciju i visoko obrazovanje pripadnika romske nacionalne manjine, stoga je Povjerenstvo odobrilo zamolbe za sufinanciranje troškova školovanja pripadnika romske nacionalne manjine Visoke poslovne škole PAR.

Stupile su na snagu i dvije nove odluke kojima se priznaje pravo na jednokratnu financijsku pomoć fizičkim osobama koje su pretrpjele štete od požara, i to S.B iz Ludbrega u iznosu od 26.612,10 kuna te D.H. iz Zagreba u iznosu od 28.763,13 kuna. Odlučivalo se i o novim novčanim iznosima otprije usvojenih zamolba fizičkih osoba, a radi fluktuacije nabavnih cijena, stoga su revidirane Odluke 8. sjednice Povjerenstva i odobreni novi iznosi. Radi se o zamolbi Z.M. iz Kotoribe kojem je odobren novi iznosu u visini 14.870,63 kuna te N.O. iz Malog Bukovca iznos od 12.642,50 kuna.

Odbijene su pak zamolbe udomiteljskih obitelji za dodjelom jednokratne financijske pomoći jer se istima ne ispunjava svrha financiranja sukladno članku 3. Kriterija te odluku kojom se utvrđuje kako su iscrpljena sva sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu.

Povjerenstvo je tijekom sjednice razmatralo i izvještaj Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje o trenutnim aktivnostima i provedbi Godišnjeg programa unapređenja životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime