Sylejman Elshani: NGO scena na Kosovu jača je od političkih partija

0
167
Foto: Ognjen Karabegović

Sylejman Elshani član je Romskog teatara Jamayli Berisha iz Prizrena koji postoji još od 1989. godine. Glumačka družina svake godine ima jednu premijeru s kojom cijele godine gostuje u različitim gradovima na Kosovu, primjerice Prizrenu, Prištini i Gračanici te također u Makedoniji u Skoplju na Festivalu Roma. Svojom predstavom Panta Rhei uljepšali su i ovogodišnje obilježavanje 5. studenog Svjetskog dana romskog jezika u Zagrebu.

Uz posao u amaterskom kazalištu Sylejman Elshani počeo je raditi i kao urednik te voditelj u sklopu romskog programa na radiju Romano Ovazo. Tamo je radio deset godina, od 2007. do 2017. godine. Vodio je specijalnu emisiju za integraciju Roma, Aškalija i Egipćana. Poslije toga na istom je radiju vodio emisiju Pozdravi i čestitke – vijesti na romskom jeziku od 10 do 11 sati. Napustio sam taj posao jer nije bilo financijskih sredstava za plaću. Šest mjeseci smo radili i bez plaće, samo da se čuje romski glas. – rekao je.

Poslije toga se zaposlio u redakciji magazina Jekhipe koji izlazi svaki mjesec i obrađuje teme značajne svim nevladinim organizacijama. Tamo se, primjerice, prezentiraju projekti organizacija, a magazin sadrži i informacije o institucijama koje se bave aktivnostima za Rome.

Od 2015. počeo je raditi i u sklopu organizacije Roma Versitas Kosovo koja radi sa studentima romske nacionalnosti. U tri godine dok je tamo radio, dakle do 2018. godine, imali su 65 studenata u sklopu programa. Iz prve smo ruke saznali kako organizacija djeluje: Pružamo im podršku u raznim aspektima nužnim tijekom studiranja. Omogućujemo im različite seminare i tečajeve, primjerice engleskog i romskog jezika, tečajeve za računala, te još neke druge aktivnosti poput ljetne škole. Tako se svake godine na more vodi 40-ak najaktivnijih studenata. Nažalost, većina studenata odlazi s Kosova živjeti u neku europsku državu nakon što dobije diplomu, u potrazi za boljim životom.

Pripadnici svih nacionalnosti na Kosovu imaju problem sa zapošljavanjem. Možda je 50% pripadnika albanske nacionalnosti bez posla, ali što se tiče Roma, nezaposleno je nekih 95%. Abi Centar velika je kompanija, prodajni trgovački centar poput Lidla, kazao je Sylejman Elshani, u kojem radi 30-ak Roma. Također, zaposlenih Roma ima i u policiji, u školama te nešto manje u pravosuđu. Moj otac bio je nastavnik kemije i matematike u osnovnoj školi od 5. do 9. razreda i svim je đacima na Kosovu gradivo predavao na srpskom jeziku, dodao je.

Foto: Phralipen

U Prizrenu postoje organizacije koje rade posebno s Romkinjama. Krajem listopada u sklopu jedne od takvih organizacija civilnog društva žene su se bavile ručnim radom, između ostalog su izrađivale velove za mladenke. – pričao nam je Sylejman. Kada već govorimo o Romkinjama u Prizrenu, Sylejman Elshani je od 2002. do 2009. godine sudjelovao u nizu značajnih projekata namijenjenih sprečavanju ranih brakova. Sada mi je neizmjerno drago kada čujem da dvije kolegice pričaju o knjigama i o tome što je neki profesor rekao, a ne o braku. Održavali smo seminare s djevojkama, tjedno čak i po dva, na kojima smo pričali o brojnim problemima do kojih može doći kada vrlo mlad stupiš u brak. Kao dijete uđeš u brak i onda rodiš dijete pa na kraju dijete čuva dijete. Mnogo smo radili na tome da djevojke počnu više razmišljati o školi i zaposlenju, a manje o brakovima. S jedne se generacije takvo razmišljanje prenosilo na drugu i trebalo nam je desetak godina rada na takvom stajalištu da ono postane općeprihvatljivo. – ispričao je.

Sylejman Elshani rekao nam je da u Prizrenu ima sedam romskih organizacija. Jedna od njih je već spomenuta Roma Versitas Kosovo koja radi sa studentima romske nacionalnosti, dok u okviru organizacije Durmish Aslano, koja se bavi romskom kulturom, djeluje romsko kazalište i radio. Organizacija Nevo Koncepti radi na edukaciji djece predškolske dobi pa sve do 9. razreda te registrira djecu u svim školama. U Prizrenu uopće nema segregacije. Svaka učionica ima barem dva, tri đaka romske nacionalnosti. Politički subjekti su kod nas jako slabi, tako da su mješoviti razredi posljedica djelovanja romskih organizacija. Jače su nevladine organizacije od političkih partija. – rekao je.

U Prizrenu je ovo već treća godina da se slavi 5. studeni Svjetski dan romskog jezika. Prvu je proslavu, obilježavanje organizirala Romani Baht, organizacija unutar koje je djelovao i pokojni profesor Kujtim Paçaku (1959 – 2018), a od 2018. godine Sylejman je organizaciju preuzeo na sebe zajedno sa svojim suradnicima. Bilo je možda stotinjak ljudi, studenti i aktivisti romske nacionalnosti koji su po prvi puta vidjeli kako se organizira takva svečanost.

Ne smije se zaboraviti spomenuti kako je gospodin Elshani zajedno sa svojim kolegama sudjelovao i u izradi službene strategije za integraciju Roma, Aškalija i Egipćana, u svim sferama. Dakle, od njihovih materijala, preporuka koje se tiču edukacije, kulture i medija te infrastrukture za stanovanje, izrađena je strategija za 2018 – 2022. godinu.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime