Medijski kotač: Portal Udar iz Bosne i Hercegovine – Sasvim drugačija priča iz romske zajednice

 • EnglishEnglish
 • 0
  161
  Foto: pixabay.com

  Romski portal Udar osnovala je organizacija Medijske inicijative iz Sarajeva kao direktan odgovor na isključenost Roma iz mainstream medija, posebno javnih servisa.

  Čak i kada ti mediji izvještavaju o Romima to je uglavnom u negativnom kontekstu, s obaveznim naglašavanjem nacionalnosti te korištenjem materijala koji, kao po nekom pravilu, segmentirano prikazuju mahalu, blatne ulice, djecu koja prose i slično.

  Jedini način da se odupremo ovom stereotipu bio je da se prikaže jedna sasvim druga priča iz romske zajednice, rekao nam je Dalibor Tanić, glavni urednik portala. Objasnio je kako je već i sam naziv portala Udar simboličan jer na romskom znači vrata. Naša ideja bila je da se otvore vrata ljudima koji će tako moći vidjeti drugačije romske zajednice, pozitivne priče, obrazovane, mlade i vrlo uspješne Rome i Romkinje i sve drugo što je u suprotnosti sa slikama i pričama koje se vezuju uz Rome.

  U pokretanje portala ušli su, kako kažu, vrlo sigurno od samog početka, a dugogodišnje iskustvo u novinarstvu taj im je posao uvelike olakšalo. Ja sam u novinarstvu nekih desetak godina, a direktor portala, Radenko Udovičić, nekih dvadesetak. On je kao profesor predavao na fakultetu, a iza sebe ima na desetine medijskih projekata.

  Ono što im je na početku predstavljalo najveći izazov bilo je pronalaženje aktualnih sadržaja jer koliko god bila velika romska zajednica ne događa se svakodnevno nešto o čemu treba izvještavati. Ipak, teme s kojima su se općenito željeli baviti bile su neiscrpne. Zato su angažirali profesionalne novinare i organizirali redakciju u koju je danas, pored glavnog urednika i direktora portala, uključeno oko deset novinara i vanjskih suradnika. Produkcija vijesti je svakodnevna, a tijekom tjedna objave nekoliko tekstova s različitim tematskim sadržajima.

  S vremenom, Udar je kroz svoje tekstove počeo djelovati aktivistički i pretvorio se u platformu koja okuplja mlade i obrazovane Rome i Romkinje te stvara jedan novi pokret mladih ljudi. Pokrenuli su brojna pitanja, od političke participacije, institucionalne diskriminacije, ali i kritike romskih nevladinih organizacija zbog koje su često imali problema, Zadovoljstvo čitatelja i čitateljica pokazuje im da su na dobrom putu, a ono što čitalačku publiku najviše zanima su priče o “običnim ljudima”.

  U posljednjih desetak godina bavljenja romskom problematikom pisao sam i druge stvari, a možda najveće iskustvo koje sam prenio na portal Udar bilo je ono koje sam sticao pišući za portal diskriminacija.ba, rekao nam je za kraj razgovora Dalibor Tanić. “I za taj portal smo mislili da će nam u jednom trenutku ponestati tema, a onda smo shvatili da su teme neiscrpne. Tako se i o Romima ima što pisati, a prostor koji smo otvorili namijenjen je svima, Romima i ne-Romima.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime