Kajtazi protiv getoiziranja: Proces stambenog zbrinjavanja je neophodan i potrebno ga je ubrzati

Foto: Phralipen

U Hrvatskom saboru je danas, 6. ožujka, saborski zastupnik Veljko Kajtazi održao sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Petruševec, Plinarskog naselja, Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba te Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”  kao i predstavnicima Grada povodom nedavnog prosvjeda protiv useljavanja romskih obitelji iz naselja Plinarsko naselje i Novi Jelkovec.

“Vjerujem da ne bi bilo nikakve panike ni protesta da se radilo o nekoj drugoj skupini. Vezano na prosvjed za koji sam čuo iz medija odlučio sam sazvati današnji sastanak kako bi se čuli stavovi po pitanju rješavanja nastale situacije. Na prosvjedu se mogli vidjeti svakojaki transprentni, čuti poruke o tome da djeca Petruševca neće imati zagrebačku budućnost kao i o tome da će prisustvo Roma smanjiti cijene nekretnina. Najmanje se diskutiralo o uvjetima života tih ljudi i uzrocima takvog standarda i načina života. Da smo socijalna država kako to definira Ustav današnja rasprava bila bi bespredmetna. Kako to nismo, moramo težiti tim vrijednostima i ocijenjivati stanje u našem društvu samo uzimajući u obzir kako brinemo o statusu onih najslabijih. Romi ne žele biti preseljeni na jedno koncentrirano mjesto nego raseljeni na razne primjerene lokacije što je dosada bila politika Grada. Ja ću učiniti sve da se ne ponovi situacija da Romi dočekaju ponovo zimu u barakama”, poslao je poruku Kajtazi.

Naglasio je kako je stambeno zbrinjavanje neophodno te da za sutra planira zajedno sa zagrebačkim romskim vijećem i zainteresiranima obići lokacije u Petruševcu.

“Romofobije u Petruševcu nema i otvoreni smo za dolazak svake skupine u naše naselje. Veseli me da smo danas otvorili komunikacijski put. Koristimo ovu situaciju da naglasimo da u Petruševcu imamo velike probleme i da nema socijalnih uvjeta za stambeno zbrinjavanje – od statusa naše škole do problema s time što nemamo dom zdravlja i bolju povezanost. Ako gradonačelnik uvažava demokratičnost odlučivanja onda će o toj poslovnoj zgradi kao i o društvenoj imovini moći odlučivati sami građani“, obratio se i Juraj Orenda, predstavnik i glasnogovornik mještana Petruševca.

Mirsad Šečić, mještanin Plinarskog naselja, dodao je kako se mještani ne žele preseliti u Petruševec i da su vidjeli kako zgrada izgleda. Pero Diankov, mještanin Petruševca, naglasio je kako je mjesni odbor u više navrata pokušao komunicirati sa nadležnim službama Grada Zagreba. 2003. godine odlukom Gradske skupštine dvije zgrade u koje se planira preseliti dio romskih obitelji kupljene su od privatnog investitora u svrhu instalacije tehnološkog parka sa svim onim sadržajima koji su trebali doprinijeti novom zapošljavanju ljudi.

“Riječ je o zgradama koje nisu sigurne i adekvatne za stanovanje”, dodao je Diankov na kraju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime