Strasbourg: Konferencija pod hrvatskim predsjedanjem Odborom ministara Vijeća Europe

0
80
Foto: coe.int

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. godine, u Vijeću Europe na konferenciji kojom se obilježava 20. obljetnica Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, koja se održava pod hrvatskim predsjedanjem Odborom ministara Vijeća Europe. Konferenciju su zajednički organizirali Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i Vijeće Europe. Konferenciji je prisustovao Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

U srijedu, 4. srpnja, predstavljeni su zaključci konferencije, a na web stranici konferencije moguće je pogledati foto galeriju s iste.

Također, podsjećamo i na novu web stranicu Vijeća Europe o nacionalnim manjinama i manjinskim jezicima koja predstavlja početnu točku rada Vijeća u ovom području za širu publiku. Ista je dostupna na engleskom i francuskom jeziku. Tako su na stranici dostupne novosti vezane uz manjinske narode u Europi u području korupcije, dječjih prava, kulture, prava i zaštite na internetu, medijske slobode i slično. Cijela jedna tema posvećena je Romima za koje se procjenjuje da ih živi između 10 i 12 milijuna u Europi.

“Romi su među najsiromašnijim od svih zajednica, suočavaju se sa svakodnevnom diskriminacijom i rasnim uvredama, živeći u krajnjem siromaštvu i suočavajući se sa isključivanjem iz svakodnevnog života kojeg drugi ljudi uzimaju zdravo za gotovo – odlazak u školu, posjet liječniku, podnošenje zahtjeva za posao ili pristojno stanovanje. Napori u prošlosti koji su učinjeni nisu donijeli željene rezultate i unatoč postojanju zakonske regulative u Europi oni često ne uspijevaju utjecati na svakodnevni život Roma”, stoji na stranici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime