Act4RomaLives: Pravda za Stanislava Tomáša

Foto: Benjamin Ignac

U petak, 25. lipnja 2021. godine, u Berlinu se održao prosvjed protiv rasizma, a kojem je povod bila smrt Stanislava Tomáša, češkog Roma koji je preminuo nakon uhićenja. Video koji je dostupan na internetu, a o kojem smo pisali ovdje, pokazuje policajca u gradu Teplice koji drži koljeno na ramenima i vratu uhićenog Roma, koji je kasnije umro.

Vijeće Europe i mnoge međunarodne organizacije, među kojima su Amnesty International i Europski centar za prava Roma pozivaju na istragu.

Amnesty International poziva češke vlasti da izvrše neposrednu, nepristranu i temeljitu istragu policijske akcije. Amnesty International smatra da je tehnika  pritiskanja vrata koju je policija koristila tijekom uhićenja bila lakomislena, nepotrebna i nesrazmjerna, pa prema tome i nezakonita. Amnesty International nadalje poziva češke vlasti da zabrane uporabu takve tehnike kao sredstva kontrole, jer ozbiljno ograničava disanje.

Porast slučajeva policijske brutalnosti nad Romima u Europi bilježi i Europski centar za prava Roma koji iz tjedna u tjedan dobiva izvještaje o policijskom ponašanju u vezi s Romima, ali i da unatoč Akcijskom planu EU-a za rasizam nije napravljeno dovoljno kako bi se spriječili diskriminatorni stavovi tijela za provedbu zakona. Europski centar za prava Roma izradio je i online kartu o slučajevima nepropisnog policijskog ponašanja protiv Roma.

Prosvjed, na kojem se okupilo stotinjak aktivista, organizirao je Roma Trial – berlinska transkulturalna organizacija u čijem su fokusu, uz organiziranje umjetničkih festivala i kulturno-političkih inicijativa, također i borba protiv antiromizma. Inicijativu su podržale razne romske nevladine organizacije iz Berlina, ali i neromske organizacije koje se bore protiv rasizma što je rezultiralo i prosvjedima u drugim gradovima. Na prosvjedu je bio i Benjamin Ignacpolitički analitičar i zagovornik prava Roma u Zakladi za otvoreno društvo u Berlinu koji je komentirao i izjavu ministra unutarnjih poslova Češke Jana Hamáčeka koji je na Twitteru iskazao svoju podršku policajcima koji su intervenirali u slučaju Stanislava Tomáša.

Ne čudi me koliko su odgovori češke policije i političara neosjetljivi i potaknuti rasističkom mržnjom kada su u pitanju životi Roma. Češka policija vrlo je dobra u obrani svoje prakse i prebacivanju krivnje na žrtvu. Ovakav stav me podsjeća na našu policiju u Hrvatskoj i njihove perspektive o Romima kao prijetnja javnoj sigurnosti. Podsjeća me i na mnoge policajce diljem Europe koji pretjerano nadziru i profiliraju Rome, koji nas bez ikakvog razloga zaustavljaju i pretražuju, koji zloupotrebljavaju svoju moć za zastrašivanje Roma u njihovim domovima i na javnim prostorima, koji nas verbalno i fizički zlostavljaju, koji koriste smrtonosnu silu za obračun s Romima koji nisu prijetnja.

Nadalje, Ignac podsjeća na slučaj od prije pet godina kada je preminuo Miroslav Demeter u mjestu Zatec, pedesetak kilometara od Teplica, gdje ga je policija prikovala na pod ispred pizzerije. Za romsku zajednicu, navodi on, Stanislavova smrt samo je posljednja pojava sistemske diskriminacije i rasizma s kojima se suočavaju već stoljećima.

Romska zajednica u Češkoj usporedila je ovaj slučaj sa onim Georgea Floyda u SAD-u čija je smrt također snimljena videom koji pokazuje policajca koji mu kleči na vratu. Na dan kad je održan prosvjed u Berlinu stigla je vijest da je bivši policajac Derek Chauvin osuđen na 22 i pol godine zatvora zbog ubojstva Georgea Floyda.

Iako je smrt Georgea Floyda lansirala Black Lives Matter u globalni pokret, pitam se da li će smrt Stanislava Tomáša, koja se desila u zapanjujuće sličnim okolnostima, stvoriti jednaki momentum i za Roma Lives Matter u Europi. Trenutno vidim sve veće inicijative koje vode češki Romi i međunarodne inicijative koje pozivaju na pravdu za Stanislava. Dobro je napokon vidjeti i neromska lica među prosvjednim masama koje se zalažu za Roma Lives Matter, ali na makrorazini moram reći da sam još uvijek razočaran zaglušujućom tišinom i nedostatkom potpore mnogih institucija EU-a i liberalnih neromskih saveznika diljem Europe. Govorim o institucijama čija je svrha podupiranje nacionalnih manjina, ljudskih prava i borbe protiv rasizma.

Mnogim je ljudima u Europi zapravo jako lako podržati razne borbe za nepravdu sve dok se ona ne odnosi na Rome, nastavlja Ignac. Kad Romima treba pomoć, mnoge od ovih institucija i mnogi naši prijatelji i saveznici nekako stoje po strani i promatraju u tišini.

Moja poruka tim ljudima je: Borba nije gotova. Potrebna nam je veća solidarnost Europe prema Romima u našoj borbi protiv policijske brutalnosti. Vaša podrška potrebna je na ulicama svih europskih gradova! Vrijeme je da i vi zatražite pravdu za Stanislava i dignete glas protiv stoljeća antiromskog rasizma i policijske brutalnosti u Europi, navodi završno Ignac.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime