Najava knjige “Tragovima romske kulture – Zaslužni među nama”

Foto: SRRH "KALI SARA"

Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ i članovi redakcije Phralipena s ponosom najavljuju objavljivanje iscrpne monografije o istaknutim Romima i Romkinjama Tragovima romske kulture – zaslužni među nama koja će u izdanju SRRH “KALI SARA” biti objavljena početkom studenog ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika. Knjiga je treće izdanje istog naslova, ali ovaj put veoma prošireno i izrađeno po akademskim kriterijima provjeravanja točnosti informacija i navođenja izvora.

U izdanju se na tri jezika – hrvatskom, engleskom i romskom – nalazi preko 90 biografija istaknutih Roma i Romkinja, osoba različitih profesija i životnih priča, onih koji su živjeli prije nekoliko stoljeća i onih iz suvremenosti, Roma iz Australije i Roma iz Amerike. Na knjizi je radilo šestero autora koji su nakon temeljitog istraživanja popis od nekoliko stotina ljudi trebali suziti na konačan broj od 90-ak zaista iznimnih ličnosti. Među njima se, da navedemo samo neke, nalaze Charlie Chaplin, Selma Selman, Django Reinhardt, Rajko Đurić, Esma Redžepova, Michael Caine, Ronnie Wood, Tracey Ullman, Sofija Kovaljevskaja, Katarina Taikon i Ricardo Quaresma.

Knjiga je rezultat želje da se pokaže da su Romi i Romkinje, suprotno uobičajenom mišljenju, ostavili golem pozitivan doprinos našem svijetu. Nadamo se da će istaknute ličnosti koje se nalaze u knjizi biti inspiracija brojnim Romima i Romkinjama u njihovim životima te da će doprinijeti stvaranju boljih uvjeta života za romsku zajednicu diljem svijeta. Pozivamo vas, stoga, da nam se uskoro pridružite u ovom uzbudljivom putovanju kroz vrijeme dok istražujemo živote i postignuća izvanrednih romskih ličnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime