Svjetski dan Roma – Romi kao indijska dijaspora-neraskidive veze

0
105
Foto: SRRH "KALI SARA"

Svjetski dan Roma ove godine obilježen je međunarodnom konferencijom “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” gdje se višednevni program održao u hotelu Westin, Romskom memorijalnom centru Uštica i Hrvatskom narodnom kazalištu. Dan koji se diljem svijeta obilježava u spomen na prvi Svjetski kongres Roma održan 1971. godine u Londonu osim što predstavlja dan proslave bitan je i za podizanje svijesti o problemima romskih zajednica, ali i pitanja ljudskih prava.

Konferenciju je organiziro Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” uz podršku Vlade Republike Hrvatske te u partnerstvu s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom za društvene znanosti “Ivo Pilar” i Institutom za migracije i narodnosti.

Kako je istaknula moderatorica programa Maja Grubišić pitanje odnosa Roma i države Indije u fokus zanimanja na visokom državnom nivou Republike Indije i Parlamenta Republike Hrvatske, doveo je upravo Veljko Kajtazi koji je 2018. godine, kao predsjednik Hrvatsko-indijske međuparlamentarne skupine prijateljstva posjetio Indiju. Njegov državnički posjet organiziralo je Veleposlanstvo Republike Indije u Hrvtskoj i tadašnji veleposlanik Nj.E. Sandeep Kumar te Ministarstvo vanjskih poslova Republike Indije. Iako do danas niti jednim službenim dokumentom Indija nije priznala romski narod kao svoju dijasporu, ovo je pitanje sve aktualnije, a unutar romskih zajednica i romskih međunarodnih organizacija postignuto je jedinstvo koje će biti jasno izraženo i na ovoj Međunarodnoj konferenciji koja se održava upravo na tu temu.

Ono što smo mi učinili u Republici Hrvatskoj je da smo prestali od Roma praviti posebne slučajeve već smo uveli konkretne politike za unapređenje položaja Roma kroz redovne aktivnosti resornih ministarstava ili drugim riječima, prepoznali smo da su potrebe Roma iste kao i svih drugih građana s tim da aktivno radimo na tome da izjednačimo životne i početne prilike kao nužan preduvjet integracije. Šaljem poruku da je potrebno kreirati konkretne projekte od kojih izravne koristi imaju pripadnici romske zajednice s ciljem da izbrišemo, još uvijek, ogromne razlike koje uvjetuju sve ono ružno što se događa. Zbog toga će mnogi reći da ima i puno važnijih problema od za našu zajednicu od organizacije ovakvih događaja i to je istina, međutim to nikako ne može biti opravdanje da se ne bavimo i našom poviješću ili što je cilj ove konferencije i našom kolektivnom budućnošću, izjavio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi u svom govoru na otvorenju konferencije, te dodao: Svi ti procesi su međusobno povezani te neće biti napretka ni u ostalim egzistencijalnim procesima ako te procese ne budu pratili obrazovanje pa i ovakve konferencije. 

Otvorenju konferencije u hotelu Westin prisustovali su brojni visoki uzvanici poput  Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Melite Mulić, izaslanice predsjednika Republike Hrvatske, Ivana Čelića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, Davorka Vidovića, potpredsjednika Hrvatskog sabora, Sabine Glasovac, potpredsjednice Hrvatskog sabora, Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministara i njihovih izaslanika, zastupnika i zastupnica u Hrvatskom saboru, parlamentu Republike Turske, Srbije i Kosova te Europskom parlamentu, te ostali visoki uzvanici zajedno s Normundom Rudevičem, predsjednikom Međunarodne romske unije, i međunarodnim gostima, predstavnicima Roma iz Indije, Francuske, Njemačke, Italije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Turske, Kosova, Bugarske, Slovačke i Nizozemske. Pristuni su bili i predstavnici i predsjednici Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Međimurske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Istarske županije, kao i predstavnici Roma iz raznih hrvatskih gradova i općina te romskih udruga iz Hrvatske zajedno s predstavnicima zaklada i organizacija civilnog društva, ravnatelji i predstavnici osnovnih i srednjih škola i visokih učilišta.

Na konferenciji koja je trajala dva dana, 11. i 12. travnja, članovi akademske zajednice, istraživači, predstavnici institucija i aktivisti u romskoj zajednici raspavljali su o temama Stradanje Roma u Drugom svjetskom radu (Samudaripen), Migracija Roma (u jugoistočnoj Europi), Romski jezik i jezikoslovlje te Pluriperspektivnost u pristupu proučavanja romske problematike. Drugog dana konferencije izlagači i gosti posjetili  su Romski memorijalni centar Uštica u kojem ih je dočekala kustosica Dunja Jakopović. Neki od posjetitelja po prvi puta su imali priliku vidjeti jedinstveni spomenik posvećen stradanju romskim žrtvama genocida tijekom Drugog svjetskog rata.

Večernji kulturno-umjetnički program u Hrvatskom narodnom kazalištu obogatili su glazbom i plesom grupe BroCode iz Njemačke, Santino Spinelli i Alexian grupa iz Italije, Apsarade i Flamenco en Vivo iz Hrvatske i Slovenije. Tom prigodom dodijeljene su i Godišnje nagrade povodom Svjetskog dana Roma zaslužnim pojedincima iz javnog, političkog i društvenog života koji su svojim dugogodišnjim radom doprinijeli razvoju i poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj. Ove godine to su bili Alen Tahiri koji je svoj rad posvetio promicanju ljudskih prava, Aleksandar Racz, počasni član SRRH “KALI SARA” aktivno uključen u pronalaženje načina omogućivanja upisa romskoj djeci i mladima na visokoškolske ustanove te Goran Beus Richembergh, publicist i političar, veliki prijatelj Roma te suradnik i počasni član SRRH “KALI SARA”.

Iz Hrvatske, iz Zagreba krenule su značajne inicijative u proteklim godinama i voljela bih da svi prisutni delegati i sudionici ove Međunarodne konferencije prenesu Romima diljem svijeta sve ono što su u protekla tri dana u Zagrebu doživjeli, vidjeli i odlučili, podijelila je u svom govoru predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar.

Sudionici Međunarodnog kongresa donijeli su i zajedničku Deklaraciju koja predstavljaslužbeni dokument na hrvatskom, romskom i engleskom jeziku, potpisan od strane svih sudionika iz 17 zemalja svijeta kao i značajnih romskih organizacija Međunarodne romske unije i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” koju će uputiti najvišim državnim institucijama u Republici Indiji, među kojima svakako predsjedniku Republike Indije i predsjedniku Vlade Republike Indije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime