Glasno, poprilično glasno

0
135
Foto: GRUBB/Dragan Kujundžić

U Pretty Loudu sam pronašla svoju slobodu!, započinje naš razgovor Silvia Sinani, članica romskog ženskog benda Pretty Loud, koji djeluje i kao društvena inicijativa koja koristi umjetnost u svrhu osvješćivanja Romkinja pri formiranju vlastitog identiteta i osobnosti. Djevojke svojom glazbom razbijaju kalup koji Romkinje često postavlja u ulogu domaćice, potiče da rano napuste školu i udaju se izuzetno mlade. One stvarajući vlastitu glazbu, performanse i književne projekte progovaraju za buduću generaciju Romkinja. Pretty Loud dio je GRUBB fondacije (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) koja u svojim centrima u Srbiji pruža programe u kojem je naglasak na obrazovanju i (ponajviše scenskoj) umjetnosti. Jedna od najvažnijih stvari koju mladi Romi i Romkinje sudjelujući u GRUBB programu uče,  jest kako da se posvete jednom projektu i da se ponose rezultatima te posvećenosti. GRUBB fondacija postoji, osim u Beogradu, i u Nišu, kao i istoimeni ženski romski bend Pretty Loud.

Svjesne smo da glazba lako dopire do ljudi i zato želimo da kroz naše pjesme podržimo i ohrabrimo žene – da se školuju, budu samostalne i da ne dozvole nikome da odlučuju u njihovo ime, odlučno izjavljuju članice benda.

Ove mlade Romkinje pišu pjesme na romskom, srpskom i engleskom jeziku kako bi njihova poruka doprijela do što šire publike, a teme o kojima  kroz svoju glazbu progovaraju navode kao univerzalne, kao one koje zaokupljaju njihov svakodnevni život kao i problemi s kojima se suočavaju u svojim lokalnim zajednicama i šire.

Veoma je izazovno biti u ženskom bendu u kojem su prisutna različita misljenja, što je normalno. Ujedno to je i svojevrsno bogatstvo. Svaka od nas je talentirana za nešto, ali mi radimo timski, jedna drugoj pomažemo, dopunjujemo se i tako stvaramo pjesme, pišemo tekstove, radimo koreografije. U našem timu su i naši prijatelji, kolege, najiskusniji izvođači GRUBB mjuzikla, sada nastavnici u GRUBB fondaciji. Oni su naši mentori, pomažu nam u pisanju tekstova, stvaranjuglazbe, javnim nastupima. Najveća su podrška, ističe Zlata Ristić, samohrana majka i nastavnica plesa u GRUBBu.

Pretty Loud je za ovogodišnji Međunarodni dan žena primio svoju prvu nagradu – priznanje Bring the Noizz  BeFem festivala koje ta organizacija dodjeluje feminističkim incijativama pojedinki ili organizacija. Djevojke su dobile priznanje u kategoriji borbe za glas Romkinja, a navode da su počašćene jer su se pronašle u društvu dobitnica koje su obilježile 2020. godinu u borbi za ženska prava. Prošle godine su sudjelovale na festivalu Žene svijeta (Women of the World) u Londonu gdje su svojim nastupom na velikoj sceni Royall Hall-a otvorile festival i narednih dana sudjelovale na nekoliko panela koji su bili organizirani. Također su se tom prigodom uživo uključile u javljanje za BBC radio.

Ove glazbenice na čiju poštu stižu riječi hvale iz cijele regije nemaju školsko glazbeno obrazovanje, a talent su usmjerile na stvaranje glazbe koju opisuju kao romski hip-hop. U okviru raznih umjetničkih i kreativnih radionica glazbe i plesa koje se održavaju u GRUBBu ranije su sudjelovali uglavnom dječaci. Vremenom su djevojke, navode one, odlučile osnovati svoju grupu, kroz koju mogu progovoriti o svakodnevnim problema, ali i borbi za svoja ženska prava.

Mislimo da je najvažnija tema kojom se bavimo ona ranih brakova, jer se djevojčice od malena uče da budu domaćice i odgajaju djecu, umjesto da se obrazuju, biraju čime se žele baviti i zarađuju kako bi bile samostalne. Romkinjama su uglavnom uskraćene neke stvari samo zato što su žene kao što su izbor partnera i zanimanja ili pak ostajanja do kasno kada izlaze, jer njihove obitelji i roditelji žele da očuvaju svoj ugled, navodi Silvia Sinani, mlada nastavnica plesa u GRUBB fondaciji koja dolazi iz Zemuna.

Djevojke ističu da nisu svi isti i da se stvari ipak mjenjaju. Njihovi roditelji imaju razumijevanja za njih, podržavaju ih u njihovim odlukama, a takvo je i njihovo susjedstvo i prijatelji. 

U GRUBB fondaciji mladi Romi i Romkinje već su ranije udružili snage zajedno sa međunarodnim umjetnicima i napisali mjuzikl koji je svojevrstan spoj suvremenog hip hopa i tradicionalne romske glazbe, koji slavi romsku kulturu, priču o romskim običajima sa ciljem i željom rušenja predrasuda koje društvo ima prema romskoj zajednici.

Nastupali smo tri puta u Kanadi, imali turneje i rasprodana kazališta. Na Jazz festivalu u Montrealu osvojili  smo drugu nagradu publike kao izvođači. Odmah iza Princa. Turneju smo imali i u Nizozemskoj, a bili smo i u New Yorku, Londonu, Parizu, Berlinu, Münchenu. Nastupili smo i na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2016. godine kada smo obilježili deset godina rada GRUBB fondacije. Ovaj nastup nam je naročito drag jer je GRUBB mjuzikl u punom obimu tada izveden u našoj zemlji, našem gradu, pred našom publikom, roditeljima, prijateljima, susjedima. Planiramo turneju u Francuskoj, samo prvo da prođe ova pandemija i da se vratimo uobičajenom životu.

Ravnopravnost u društvu osnova je djelovanja Pretty Louda. Sve što rade, navode, jest kako bi se društvo osvijestilo i kako bi se buduće generacije Romkinja, kao ponajviše ekonomski marginalizirana i socijalno isključena kategorija romske populacije, osnažile za aktivno uključivanje u društveni, ekonomski i politički život zajednice. 

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime