U Zagrebu održan sastanak Saveza Roma u RH “KALI SARA”

0
232
Foto: SRRH "KALI SARA"

Prošle subote, 12. listopada 2019. godine – u prostorijama Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” održan je sastanak članova iz cijele Hrvatske. Gosti su pristigli iz Osječko-baranjske, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Istarske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije. Sastanku su uz predsjednicu SRRH “KALI SARA” gđu. Suzanu Krčmar prisustvovali i zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru g. Veljko Kajtazi te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina g. Alen Tahiri. Sastanak je započeo u 11:00 sati i potrajao je nekoliko sati.

Nakon pozdrava i uvodnog obraćanja predsjednice Krčmar uslijedila je prezentacija nadolazeće proslave Svjetskog dana romskog jezika te teme vezane uz stambeno zbrinjavanje i stanovanje: podjela bijele tehnike po županijama, nastavak izgradnje dječjih i sportskih igrališta prema već započetim planovima te uvođenje priključaka električne energije.

Uslijedilo je obraćanje saborskog zastupnika g. Veljka Kajtazija koji je istaknuo određene projekte Saveza koje će naročito podržati u sljedećoj godini. Pred kraj sastanka članovi su imali prilike iznijeti svoje probleme te prioritete koje bi željeli ubrzo vidjeti riješenima u svojim općinama i naseljima.

Prisutnima se obratio i Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matijaš Oršuš. U svome govoru skrenuo je pozornost na probleme s kojima su u posljednje vrijeme suočeni Romi u toj županiji: U posljednjih šest mjeseci svjedoci smo svakakvih napada na romsku populaciju u Međimurskoj županiji, ali na žalost javnost i javno mnijenje svojim istupima romsku zajednicu prikazuju kao napadače, izgrednike, kriminalce, a ne kao žrtve svakodnevnih maltretiranja, omalovažavanja, diskriminacije i segregacije kojima su i mladi i stari svakodnevno izloženi.

Posebnu odgovornost za takvo stanje prema Oršušu snose mediji koji su stvorili u atmosferu kojoj je bilo moguće da dođe do prosvjeda kakav se održao prošloga proljeća u Međimurju pod geslom “Želim normalan život”. Osudio je činjenicu da su organizatori prosvjeda Rome predstavili kao one koji se u pravilu ponašaju kriminalno, dok pošteni Romi prema njima predstavljaju iznimke. Osudio je i činjenice da su nadležne institucije propustile reagirati na protuzakonite radnje koje su se dogodile na prosvjedu, poput isticanja fašističkih simbola. U konačnici, Oršuš se zahvalio Savezu Roma “KALI SARA” i posebno zastupniku Kajtaziju za sve napore uložene u svakodnevnoj borbi za boljitak nas i naše romske zajednice.

Službeni dio sastanaka je završio oko 19:00 sati, nakon čega je uslijedilo neformalno druženje u opuštenoj atmosferi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime