Grad Zagreb od ove kalendarske godine u osnovne škole planira uvesti ekološki i lokalno proizvedenu hranu. U skladu s tim, početkom siječnja pokrenut je postupak zelene javne nabave hrane u sklopu trogodišnjeg pilot-projekta kojim je obuhvaćena 31 osnovna škola i oko 15.000 učenika. Ekološki proizvedene namirnice i proizvodi koji će se osigurati učenicima uključuju voće, povrće, jaja, proizvode od žitarica, orašaste plodove, med, namaze, griz i sl.
Zagreb će ovim projektom postati prvi grad u Hrvatskoj koji u javne ustanove uvodi sustav nabave ekološke hrane. Gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo projektom: Uravnotežena i kvaliteta prehrana, rekao je, od vitalnog je značaja za pravilan rast i razvoj djece. Naš je cilj stvoriti održivi sustav prehrane – uvođenjem ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanjem transporta, smanjenjem ambalaže, učenicima osigurati kvalitetnu hranu, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode te tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirode i okoliša.
Grad će tijekom siječnja održati radionice za potencijalne ponuditelje kako bi se ovi upoznali s mogućnostima i uvjetima zelene javne nabave, a svoje zahtjeve za sudjelovanjem zainteresirani ponuditelji Gradu Zagrebu mogu poslati do 29. siječnja 2024. godine u 9.30 sati. Nakon toga, zahtjeve za sudjelovanje moći će se podnositi tijekom cijelog trajanja projekta.