Danas se obilježava 29. godišnjica genocida u Srebrenici, najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana imala je 17 godina

Foto: pixabay.com

Danas se obilježava 29. godišnjica genocida u Srebrenici. Ove godine na groblju Memorijalnog centra Srebrenica bit će ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida među kojima je i sedamnaestogodišnji Beriz Mujić – najmlađa žrtva čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u svibnju 2023. godine na području Općine Srebrenica. Najstarija žrtva koja će 11. srpnja biti ukopana u Potočarima je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u Žepi, u lipnju 2014. godine.

Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage na današnji dan 1995. godine. Ono što je slijedilo jest pogubljenje više od 8000 muškaraca i dječaka i predstavlja najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Opća skupština Ujedinjenih narod prihvatila je 23. svibnja 2024. godine rezoluciju kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Također, početkom srpnja otvorena je izložba Memorijalnog centra Srebrenica u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku koja uključuje artefakte, fotografije i video svjedočanstva preživjelih.

11. srpnja obilježava se prvi Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Prije 29 godina Ujedinjeni narodi i svijet iznevjerili su Srebreničane. Preko 8.000 bosanskih Muslimana je sustavno ubijeno, a njihovi posmrtni ostaci pokopani u masovnim grobnicama. Bio je to najgori zločin u Europi od Drugog svjetskog rata. Danas odajemo počast žrtvama i solidariziramo se s preživjelima. Također potvrđujemo podršku obiteljima ubijenih u njihovoj neumoljivoj potrazi za istinom i pravdom. Moramo se boriti protiv poricanja i revizionizma i ulagati napore da se identificira svaka žrtva i da se svaki počinitelj izvede pred lice pravde, izjavio je u svojoj poruci glavni tajnih Ujedinjenih naroda António Guterres.

Svoju poruku završio je riječima o obavezi o nastavku učenja iz ove neizrecive tragedije i dijeliti priče i lekcije iz Srebrenice. Genocid u Srebrenici predstavlja potresno svjedočanstvo razornih posljedica nedjelovanja pred mržnjom. Moramo se boriti protiv podjela i netolerancije, zalagati se za ljudska prava i promicati međusobno razumijevanje i pomirenje. Neka sjećanje na Srebrenicu ojača našu odlučnost da izgradimo svijet oslobođen od pošasti genocida – svijet u kojem prevladavaju pravda i mir, gdje je ‘nikada više’ svečano obećanje ispunjeno cijelom čovječanstvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime