Vlada RH uvodi nove mjere za zaštitu djece kojoj roditelji ne plaćaju alimentaciju

Foto: pexels.com

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 26. lipnja usvojila Prijedlog zakona o privremenom uzdržavanju kojim se osniva tzv. alimentacijski fond i kojim se unapređuje potpora uzdržavanja za djecu – trenutno ih je u Hrvatskoj 1.470 – kojoj roditelj dijelom ili u cijelosti ne plaća uzdržavanje iako je po zakonu to dužan činiti. Zakon je zatim upućen u Hrvatski sabor na daljnju proceduru usvajanja.

Novim odredbama Zakona u više se aspekata uvodi dodatan mehanizam za zaštitu djece koja ostvaruju pravo na privremeno uzdržavanje. Povećava se novčani iznos na 100 posto zakonskog minimuma uzdržavanja mjesečnog iznosa potrebnog za uzdržavanje djeteta. Umjesto dosadašnjih 100 eura, mjesečni novčani iznos po djetetu iznosit će 200 eura.

Povećana je i dužina trajanja prava pa će na privremeno uzdržavanje pravo imati dijete dok se redovito školuje, najduže do svoje 26. godine. Dosad je vrijedilo da pravo traje najviše tri godine i do djetetove 18. godine života. Dužina trajanja prava produžena je i za punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili individualiteta nije sposobno za rad.

Nadalje, Zakonom se skraćuje period neispunjavanja obveze uzdržavanja kao uvjet ostvarivanja prava s tri mjeseca na jedan mjesec. Od baka i djedova, koji su dosad prema Obiteljskom zakonu imali obavezu uzdržavanja unučadi kada to ne čine roditelji, više se neće tražiti potraživanje. U slučaju smrti obveznika plaćanja alimentacije, dug se više neće potraživati, nego će se otpisati.

Za razliku od Hrvatskog zavoda za socijalni rad koji je do ove izmjene Zakona priznavao i isplaćivao pravo na privremeno uzdržavanje, odsad će postupak provoditi Agencija za osiguranje radničkih tražbina i time ga učiniti jednostavnijim i bržim.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime