ERIAC-ove ljetne aktivnosti – Online seminari u srpnju i trening za medijske profesionalce u rujnu

Foto: eriac.org

Kulturne radionice i seminari u srpnju

Europski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) od 4. do 11. srpnja provodi seriju online kulturnih radionica i seminara posvećenih osnaživanju romske zajednice. Ciklus je započeo u četvrtak 4. srpnja seminarom namijenjenim svladavanju pisanja prijavnica za financijsko subvencioniranje. Sudionici su na seminaru trebali steći vještine za učinkovito sastavljanje projekata i za pravdanje budžeta.

Program se nastavlja 9. srpnja od 15 do 17 sati virtualnim događajem posvećenim umrežavanju ERIAC-ovih članova. Ovom događaju moći će pristupiti isključivo članovi ERIAC-a, a cilj mu je osnažiti veze među njima dijeljenjem iskustava, predlaganjem novih suradnji i zajedničkim angažmanom. Link za registraciju dostupan je ovdje. Događaj će moderirati Claudiu Pamfil.

Idućeg dana, 10. srpnja, održat će se dvije online radionice. Na prvoj, od 10.30 do 12 sati, stručnjakinja za romski jezik Mihaela Zatreanu dat će ubrzani tečaj romskog jezika. Sudionici će se moći upoznati s vokabularom, izgovorom i gramatikom romskog jezika, kao i s osnovama razgovora. Link za registraciju nalazi se ovdje. Istog dana od 15 do 16.30 sati održat će se radionica medijske produkcije. Redatelj i producent Sami Mustafa sudionike će uvesti u osnove stvaranja video- i audiosadržaja. Za sudjelovanje na ovoj radionici registraciju je moguće izvršiti ovdje.

Posljednji dio programa, 11. srpnja, bit će posvećen odnošenju prema povijesnoj traumi. Od 16 do 17.30 sati Ioanida Costache sa Sveučilišta u Stanfordu zajedno sa sudionicima istražit će utjecaj povijesne traume na romsku zajednicu i raspraviti strategije za nošenje s njome. Registracije su dostupne ovdje.

Trening za medijske profesionalce u rujnu

ERIAC-ova podružnica u Srbiji od 13. do 15. rujna 2024. godine u Beogradu organizira trening za transformiranje medijskih narativa o Romima namijenjen novinarima, producentima i drugim medijskim profesionalcima s područja država zapadnog Balkana i Turske. Glavni je cilj ovog treninga boriti se protiv različitih manifestacija antiromizma, osnažiti romske glasove u medijima i promovirati inkluzivnu medijsku produkciju.

Broj sudionika ograničen je na 40, s time da se posebno potiče Romkinje i romsku mladež da se prijave. Krajnji rok za prijavu je 5. kolovoza, formular prijave dostupan je ovdje, a oni koji su se prijavili potvrdu o prihvaćanju sudjelovanja dobit će do 10. kolovoza. Treninzi će se održavati na engleskom jeziku, uz mogućnost prijevoda na zahtjev. Svi logistički troškovi – putovanje, smještaj i hrana – pokriveni su od strane organizatora. Za dodatne upite na raspolaganju je kontakt nadja.greku@eriac.org.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime