Stanje mira – Akademija koja okuplja mlade sa Zapadnog Balkana

Foto: eeas.europa.eu

Europska unija u Bosni i Hercegovini u suradnji s Centrom za postkonfliktna istraživanja organizira Omladinsku akademiju “Stanje mira” od 7. do 9. kolovoza 2024. godine, a koja će se održati u Vitezu, Bosni i Hercegovini.

Kako navode organizatori, Omladinska akademija “Stanje mira” okupit će 50 mladih ljudi sa Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) te ih uključiti u niz aktivnosti, terenskih posjeta, koncerata, projekcija filmova i radionica. Ista se provodi s ciljem aktivnog uključivanja mladih Zapadnog Balkana u proces pomirenja. Konferencija prati prošlogodišnju Omladinsku akademiju ,,Stanje mira” i fokusirana je na izgradnju razumijevanja, tolerancije i veza između mladih iz regiona, te na učenje kako njegovati i slaviti kulturne, društvene i religijske razlike na Balkanu i u Evropi. 

Kako je Velma Šarić, osnivačica i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja, izjavila za Phralipen, postoji opći nedostatak zajedničke vizije i zajedničkog osjećaja pripadnosti multikulturnom i multireligijskom društvu među građanima različitog etničkog porijekla, koji zajedno s kontrastnim narativima o prošlosti i ratnim događajima, političkim oportunizmom, segregacijom, slabom vladavinom zakona i diskriminacijom manjina, koče razvoj međusobnog razumijevanja i povjerenja. Proces tranzicijske pravde u BiH i regiji i dalje je prisutan, ali, bojim se, da je bez istinskog sudjelovanja i podrške vladajućih političkih struktura vrlo usporen i skoro nedostižan.

Od odabranih polaznika se očekuje prisustvo tijekom svih dana programa. Službeni radni jezici Konferencije su bosanski/srpski/hrvatski/crnogorski, a sve troškove sudjelovanja (put, smještaj, hrana i materijali) pokrivaju organizatori. Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, više o programu i načinu prijave dostupno je ovdje. Rok za prijavu je 18.7.2024. godine, do 23.59h.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime