U sjedištu UN-a u New Yorku otvorena izložba Memorijalnog centra Srebrenica

Foto: x.com/Srebrenica Memorial Center

U utorak, 2. srpnja, je otvorena izložba Memorijalnog centra Srebrenica u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Izložba uključuje artefakte, fotografije i video svjedočanstva preživjelih.

Ova izložba izuzetno je važna za očuvanje sjećanja na žrtve genocida i podizanje svijesti o genocidu. Ogroman trud i predanost uložen je u realizaciju ove izložbe i iznimno smo ponosni na naš tim koji je neumorno radio na ovom projektu. Iskreno zahvaljujemo Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u na podršci i pomoći u omogućavanju ovog značajnog događaja. Hvala svima koji su doprinijeli ovom povijesnom trenutku, podijelili su iz Memorijanog centra Srebrenica. U UN-u je postavljena i izložba fotografija Mrtvare bosanskohercegovačkog fotoreportera Armina Durguta koja prikazuje fotografije cipela pronađenih u masovnim grobnicama u istočnoj Bosni.

Opća skupština Ujedinjenih narod prihvatila je 23. svibnja 2024. godine, rezoluciju kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. 84 države članice podržale su Rezoluciju, njih 19 glasalo je protiv iste, dok je 68 država članica bilo suzdržano. Rezolucija pod nazivom Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. osim što donosi proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici također osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao povijesnog događaja i radnje koje veličaju one koji su pred međunarodnim sudovima osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Uz to, zahtijeva od glavnog tajnika da uspostavi program pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi”, počevši svoje aktivnosti s pripremama za 30. obljetnicu 2025. godine.

Izložba će ostati otvorena do 12. srpnja 2024. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime