Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Foto: pixabay.com

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11. srpnja, političke i civilne organizacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj zajedno s državnim institucijama i ove su godine osmislile višednevni program koji će se u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske održavati od petka 5. do srijede 10. srpnja.

U petak će se od 10 sati u organizaciji saborskog zastupnika Armina Hodžića, Nacionalne koordinacije Bošnjaka u RH “Bošnjaci zajedno!” i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba održati komemorativni program u Hrvatskom saboru.

Idućeg dana, 6. srpnja, u Ovčari će u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba krenuti XIII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica. Cilj je maratona odati počast vukovarskim i srebreničkim žrtvama te podsjetiti na sve nevine žrtve srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Maraton će u pet etapa – od Ovčare preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice – trčati pet maratonaca, a uzduž trase pridružiti im se mogu drugi trkači koji na taj način žele odati počast žrtvama. Polazak iz Memorijalnog centra Ovčara predviđen je za 9 sati, dok se dolazak u Potočare očekuje 10. srpnja u 12.45 sati.

Posljednji dio programa obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici bit će Mimohod sjećanja u srijedu 10. srpnja. Predviđeno je da povorka u 20.30 sati krene s Trga bana Jelačića i da stigne do Zagrebačkih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Na Fontanama će svjetlosnom projekcijom biti prikazan cvijet “Sjećanje” koji simbolično predstavlja borbu protiv genocida, s bijelom bojom latica koja predstavlja stradanje nevinih ljudi, zelenom bojom koja predstavlja nadu i 11 latica koje predstavljaju dan stradanja, 11. srpanj 1995.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime