Izložba “Povijest Roma na bjelovarsko-bilogorskom području” u Državnom arhivu u Bjelovaru

Foto: www.pilar.hr

U Državnom arhivu u Bjelovaru od 20. lipnja do 15. srpnja otvorena je izložbaPovijest Roma na bjelovarsko-bilogorskom području” autora Danijela Vojaka sa zagrebačkog Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Izložbu o šeststoljetnom prisustvu Roma na tom području otvorili su ravnatelj Instituta Željko Holjevac i ravnateljica Arhiva Martina Krivić Lekić, a prije otvorenja čelnici institucija potpisali su ugovor o suradnji.

Povjesničar Danijel Vojak jedan je od najboljih poznavatelja povijesti Roma na našem području koji se tom tematikom bavi više od 20 godina. Za ovu je izložbu, međutim, kazao da je jedna od najzahtjevnijih na kojoj je radio jer je trebalo istražiti kulturne, gospodarske i političke aspekte vremenskog razdoblja dužeg od šest stoljeća, s obzirom da prva potvrda prisutnosti Roma na bjelovarsko-bilogorskom području datira iz prve polovice 15. stoljeća. Od 19. stoljeća i nakon oslobođenja iz ropstva na taj se prostor iz rumunjskih kneževina doseljava brojnije romsko stanovništvo – Koritari, odnosno Bajaši – i pridružuju se skupinama kao što su Lovari koje se od ranije ondje nalaze. Za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, Romi s bjelovarsko-bilogorskog područja bili su žrtvom progona i genocida od strane ustaških vlasti, ali su usprkos tome uspjeli preživjeti i danas su jedni od nositelja kulturne, političke i društvene aktivnosti Roma u Republici Hrvatskoj.

Vojak je na izložbi radio sa suradnicima Nevenom Kovačem i Sunčicom Markanović, a značajna podrška došla je i od Gorana Đurđevića, predsjednika Udruge Lovari – Romska kuća. Sljedeći je korak proširiti izložbu i nastaviti njezino prikazivanje na drugim mjestima u županiji, dok je krajnji cilj uvesti povijest, kulturu i jezik Roma u nastavu u hrvatske osnovne i srednje škole.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime