Veća vidljivost LGBTIQ+ Roma i Romkinja kroz RoMagic inicijativu

Foto: pixabay.com

Europski centar za prava Roma (ERRC) predstavio je sredinom svibnja novu inicijativu, RoMagic, kojom želi učiniti vidljivijom diskriminaciju ali i kreativni otpor LGBTIQ+ Roma i Romkinja. Uz ERRC, na projektu će sudjelovati Vojvođanski romski centar iz Srbije i RomaJust iz Rumunjske.

LGBTIQ+ osobe iz romske zajednice suočavaju se zbog svoje seksualne orijentacije i rodne pripadnosti s diskriminacijom i od strane većinskog društva i od vlastitog romskog. Mnogi od njih žive u segregiranim i materijalno neadekvatnim sredinama, u njihovom im okruženju kronično nedostaje podrške i sigurnog prostora za normalan život, a nedostaju i socijalne i medicinske usluge koje bi odgovarale njihovim potrebama. Uz generalnu homo- i transfobiju u društvu, svi ovi čimbenici snažno negativno utječu na fizičko i mentalno zdravlje i na osobni razvoj LGBTIQ+ Roma i Romkinja. Kako bi ih ‘vratili u normalan život’, ostali članovi romske zajednice čak ih u nekim slučajevima sile na dogovorene heteroseksualne brakove.

Jedna strana ovog projekta usmjerena je na suočavanje s diskriminacijom. No, druga je usmjerena na pozitivnije stvari – na slavljenje različitosti i na dokumentiranje kreativnog otpora. Projekt je zato osmišljen tako da kombinacijom fotografija, zvučnih zapisa, filmova, izložbi i kataloga publici u nekoliko europskih zemalja prikaže životna iskustva i osobne priče LGBTIQ+ Romkinja i Roma. Svi materijali sakupljeni i izrađeni za vrijeme ovog projekta bit će predstavljeni na izložbama u Bukureštu, Beogradu i Bruxellesu tijekom 2025. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime