Romski jezik napokon na Google Prevoditelju

Foto: screenshot/Google Prevoditelj

Multinacionalna tehnološka kompanija Google jučer, 27. lipnja, objavila je da na njezin prevoditeljski servis Google Prevoditelj dolazi novih 110 jezika, među njima i romski. To je najveće proširenje dosad na Prevoditelju čime će više od 600 milijuna ljudi diljem svijeta dobiti nove i značajne komunikacijske mogućnosti.

Koristeći model strojnog učenja koji prevodi na drugi jezik bez korištenja primjera iz toga jezika, Google je 2022. godine Prevoditelj proširio s 24 nova jezika. Ovogodišnje proširenje dodatan je korak u inicijativi kojom Google, korištenjem modelā umjetne inteligencije, želi pokriti 1,000 najraširenijih jezika svijeta.

Među novouvedenim jezicima, neki jezici – poput punjabija, glavnog jezika u Pakistanu – imaju desetke milijuna govornika, dok su neki – kao što je keltski manski jezik s otoka Mana u UK-u – bili na samom rubu izumiranja, ali se danas nalaze u snažnom pokretu oživljavanja. Među zaista brojnim novim jezicima, uvodi se jezik majanskih Indijanaca s poluotoka Yukatana, berberski jezik sa sjevera Afrike, lingua franca Papue Nove Gvineje i kantonski kineski jezik, glavni jezik kineske dijaspore. Gotovo četvrtina novih jezika afrički su jezici, što predstavlja najveće proširenje Prevoditelja jezicima s tog kontinenta.

Za romsku je zajednicu velika vijest da će se na Prevoditelju naći i romski jezik. Lingvistička je pozicija romskog jezika specifična, što je vidljivo i u Googleovoj objavi, jer nema jedne standardne verzije na temelju koje bi se izradio prevoditeljski model. Zbog toga se Prevoditelj bazira na najkorištenijem dijalektu jezika, u slučaju romskog to je južnovlaški romski s elementima sjevernovlaškog i balkanskog romskog. Zbog nepostojanja jedne standardne verzije ali i zbog ‘neistreniranosti’ Prevoditelja, samo prevođenje na romski i s romskog još je uvijek neprecizno. No od toga je mnogo važnija činjenica da je romski jezik ovim uvođenjem na središnju globalnu prevoditeljsku platformu dobio ogromnu vidljivost i prepoznavanje statusa, prepoznavanje koje bi moglo biti ključan korak prema službenom vrednovanju u međunarodnim institucijama kao što su institucije Europske unije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime