‘Ponovni ples’ boksačkog prvaka Rukelija

Foto: de.wikipedia.org

U izdanju pariške izdavačke kuće Istya & Cie francuski autor Charles Aubert krajem prošle godine objavio je knjigu Ponovni ples (Danser encore), biografski roman posvećen Johannu Wilhelmu Trollmannu Rukeliju, romskom boksaču koji je do titule njemačkog prvaka u poluteškoj kategoriji došao svega nekoliko dana prije dolaska nacista na vlast 1933. godine.

Aubertov desetodijelni roman kronološki prati život Johanna Trollmanna od rođenja u siromašnoj obitelji na sjeveru Njemačke i početaka u boksu pa sve do interniranja u koncentracijski logor Neuengamme 1942. godine i smrti uslijed osvete drugog logoraša. Trollmann, zbog oblika leđa nazvan ‘Rukeli’ po romskoj riječi za stablo, krenuo je boksati s 8 godina, a do svoje je 20. godine kao amater nanizao brojne uspjehe. Slava mu je narasla kada je preseljenjem u Berlin 1929. postao profesionalac. Do 1933. pobijedio je u većini od 50-ak borbi, a njegov stil koji je sličio plesu bio je za to vrijeme avangardan.

Dolaskom nacista na vlast 1933. u boksačkim je klubovima započela arijanizacija, uslijed čega je pritisak na Rukelija zbog njegove popularnosti i nacistima nepoželjne rase rastao. Usprkos tome, iste je godine došao do borbe za njemačkog prvaka u poluteškoj kategoriji, ali iako je po bodovima vodio, meč je proglašen neriješenim. Zahvaljujući ustrajnosti publike, ipak je proglašen pobjednikom, ali titula mu se 6 dana kasnije zbog ‘nenjemačkog’ stila ipak oduzela. Nova borba za prvaka organizirana je mjesec dana kasnije, a od njega se tražilo da odustane od svog stila. U znak protesta i kao karikatura, na borbu je stigao kose i lica obojenih u bijelo. Zbog namjernog je nepružanja otpora meč izgubio.

Od 1939. je boravio na frontu u središnjoj i istočnoj Europi. Ranjen se vratio u Njemačku, ali 1942. je uhićen i poslan u logor Neuengamme odakle je slabog zdravlja premješten u logor Wittenberg. Ondje ga je, iz osvete zbog poraza u meču kojeg su organizirali, ubio jedan od logoraša. Njemački boksački savez Rukeliju je s velikim odmakom odao priznanje proglasivši ga 2003. pobjednikom borbe za prvaka 1933. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime