Kombi koji u romska naselja dovodi knjige i predstave

Foto: SRRH "KALI SARA"

U europskoj i svjetskoj kulturi, putujuće glumačke družine prilično su star fenomen, možda koliko i samo kazalište. Putujuće knjižnice mlađi su fenomen vezan uz vrstu vozila – najčešće autobus – kojom se obavlja tu kulturnu djelatnost.

Narodne knjižnice danas redovito unutar svojeg programa nude uslugu posuđivanja građe iz pokretnih knjižnica na lokacijama udaljenim od urbanijih mjesta i njihovih knjižnica. Isto tako, mnoga kazališta izmještaju se iz svojih matičnih kuća i odlaze u manje krajeve izvoditi svoje predstave.

Kada je u lipnju 2020. godine otvorena prva Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj, ideja je bila okupiti što više literature o jeziku, književnosti, povijesti i kulturi naroda čiji je odnos s knjigom zbog specifičnih društvenih uvjeta netipičan u usporedbi s ostalim narodima među kojima Romi žive. Otvorenje Središnje knjižnice Roma u Republici Hrvatskoj predstavljalo je snažan pečat u jačanju mlade tradicije romske pisane kulture. Na otvorenje Knjižnice nadovezalo se 2022. godine otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra (REKC-a) kojim se u generalnu knjižničnu statičnost htjelo unijeti bogatstvo i šarolikost kulturnog, edukativnog i medijskog programa. U sklopu edukativnog dijela programa naziva “Dođi u REKC”, dosada je kroz Knjižnicu i REKC prošlo gotovo tisuću učenika i učenica što romske što ne-romske nacionalnosti i na taj se način barem uvodno upoznalo s tradicijom romskog naroda.

Od ožujka ove godine, nakon što je tijekom prethodnih godinu i pol stotinama mladih posjetitelja nastojala biti srdačan domaćin, ekipa iz REKC-a, na čelu s knjižničarkom Majom Vukušić i voditeljicom Romskog edukacijsko-kulturnog centra Majom Grubišić, osmislila je program “Putujem i čitam”, uz pomoć donatora nabavila i opremila kombi te odlučila knjižnicu i svoje edukativno-kulturne programe dovesti na prag romske djece u naseljima u kojima ona u Hrvatskoj žive. Da stvar dobije još živosti, vrlo rado su im se pridružili profesionalni glumci s iskustvom rada s djecom u potrebi.

U romskim naseljima koja je putujuća družina dosad posjetila doček i reakcija uvijek su bili isti – usprkos preskromnoj materijalnoj kulisi, srca te male publike toliko su velika i čista da je ekipi koja im dolazi u posjet i sam dolazak dovoljan da se osjeća posebno. Sve više od toga, a teško je ne htjeti dati im što više, za njih i za ekipu komadići su stvaranja nekog novog svijeta u kojem će romskoj djeci biti dostupan sav kulturni sadržaj kao i drugoj djeci i u kojem će romska djeca kasnije biti ravnopravni sudionici u njegovom stvaranju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime