Dodijeljeni novi ugovori za područja naseljena pripadnicima romske nacionalne manjine

Foto: SRRH "KALI SARA"

U četvrtak, 28. ožujka 2024. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održala se svečana dodjela novih ugovora iz Programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine. Ugovore vrijedne 1,35 milijuna eura za 23 infrastrukturna projekta i poboljšanje kvalitete života u općinama i gradovima u kojima živi romska nacionalna manjina te jedan ugovor za Udrugu Nijemaca i Austrijanaca vrijedan 125 tisuća eura dodijelio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Dodjeli su uz predstavnike jedinica lokalne samouprave nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar.

Projekti unutar Programa namijenjeni su jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici romske nacionalne manjine čine najmanje 1 posto populacije, pri čemu taj postotak mora uključivati najmanje 30 stanovnika pripadnika romske nacionalne manjine koji žive u toj jedinici. Dosad su u sklopu Programa sufinancirana 54 projekta vrijedna 2,37 milijuna eura, a ugovori dodijeljeni u četvrtak odnose se na projekte u Čakovcu, Belom Manastiru, Slavonskom Brodu, Sisku, Belišću, Đurđevcu, Popovači, Kutini, Ludbregu, Murskom Središću i Vodnjanu te na projekte u općinama Hlebine, Mala Subotica, Kneževi Vinogradi, Legrad, Darda, Petlovac, Nedelišće, Rasinja, Petrijanec, Jagodnjak, Cestica i Podturen. Udruzi Nijemaca i Austrijanaca dodijeljen je ugovor za projekt izgradnje spomen-kuće u Siraču.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi izrazio je veliko zadovoljstvo ovakvim projektima i zahvalio je svima iz romske zajednice koji su prijavili projekte kao i jedinicama lokalne samouprave za suradnju. Program se od početka pokazao vrlo uspješnim, kazao je zastupnik Kajtazi, što potvrđuje naš nedavni obilazak terena u Baranji s ministrom Erlićem, gdje se već vide poboljšanja s ranije financiranim projektima. To je i primjer svima kako se treba raditi i nadamo se da će se ovaj program nastaviti, jer čini veliki preokret za Rome, a posebice za mladu populaciju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime