La Singla – film o gluhonijemoj plesačici flamenca na One World festivalu

Foto: pixabay.com

Na jednom od najvećih filmskih festivala posvećenih temi ljudskih prava, One Worldu, u sklopu kojeg se od 20. ožujka do 21. travnja 2024. godine u gotovo 50 čeških gradova prikazuju dokumentarni filmovi iz cijelog svijeta, na programu se nalazi i film La Singla (2023) o veoma uspješnoj gluhonijemoj romskoj plesačici flamenca Antoñiti Singli.

Antonia Singla-Contreras rođena je 1948. godine u romskom naselju na rubu Barcelone. Svega nekoliko dana nakon rođenja, najvjerojatnije zbog meningitisa, izgubila je sluh. No bez obzira na to, od ranog je djetinjstva gledajući svoju majku upijala ritmove i emocije brojnih plesova. S 12 je godina počela plesati po kavanama i festivalima i surađivati s velikanima flamenca kao što su Paco de Lucía i Camarón de la Isla. Sa skupinom Festival Flamenco Gitano obišla je do svoje 20. godine cijelu Ameriku i dobar dio Europe, a 1963. je kao plesačica i glumica nastupila u filmu Los Tarantos koji je 1964. godine bio nominiran za Oscara u kategoriji „Najbolji strani film“. U trenutku kada je, usprkos hendikepu, dosegla status jedne od najznačajnijih flamenco plesačica, iznenada se misteriozno povukla sa scene i daleko od očiju javnosti.

Film La Singla, ispripovijedan iz perspektive naratorice Elene zaintrigirane Singlinim životom, preko arhivskih materijala, šturih priča na internetu i ljudi koji osobno poznaju Singlu otkriva detalje njezine životne priče ispreplićući svjetlima izloženu prošlost i enigmatičnu sadašnjost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime