Rok za promjenu podataka u registru birača istječe u subotu, 6. travnja

Foto: pixabay.com

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je 15. ožujka 2024. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine.

Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju.

Vlastite podatke upisane u registar birača moguće je provjeriti ovdje. Nadležna upravna tijela županija odnosno Grada Zagreba koja vode registar birača objavit će vrijeme, mjesto i način rada radi podnošenja zahtjeva za upis, dopunu ili promjenu podataka upisanih u registar birača te radi zaprimanja zahtjeva za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju, aktivnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Zahtjevi se mogu predati neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani. Rok za podnošenje zahtjeva istječe u subotu, 6. travnja 2024. 

Ministarstvo pravosuđa i uprave poziva birače, pripadnike nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani. Na sam dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti osim onih koji nisu upisani u registar birača. Više informacija dostupno je ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime