Vlada RH donijela 6. paket mjera za nošenje s inflacijom i poskupljenjem energenata

Foto: mingo.hr

Na sjednici održanoj 14. ožujka 2024. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je novi paket mjera pomoći za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata.

Mjere uključuju isplatu jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine ovisno o visini mirovinskih primanja. Ovisno o visini mirovine, jednokratna naknada izgledat će ovako:

  • za mirovinsko primanje do 320 eura korisnicima će biti isplaćeno 160 eura
  • za mirovinu od 320,01 do 460 eura, bit će isplaćeno 120 eura
  • za mirovinu od 460,01 do 600 eura, bit će isplaćeno 80 eura
  • za mirovinu od 600,01 do 730 eura, bit će isplaćeno 60 eura
  • za mirovinu od 730,01 do 800 eura, bit će isplaćeno 50 eura.

Isplata jednokratne naknade izvršit će se u ožujku 2024. godine, osim za one kategorije umirovljenika koji su zaposleni, primaju inozemnu mirovinu ili će pravo na mirovinu ostvariti naknadno. Njima će se naknadu isplatiti najkasnije u lipnju 2024. godine.

Jednokratno novčano primanje nije oporezivo niti može biti predmet ovrhe. Također, neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Osim korisnika mirovine, novi paket mjera tiče se osoba u statusu ugroženog kupca energenata, odnosno korisnika osobne invalidnine, prava na inkluzivni dodatak I., II. ili III. razine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata. Osobe u statusu ugroženog kupca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije.

Nadalje, korisnici zajamčene minimalne naknade i dalje će imati pravo na naknadu troškova stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge. Jedna mjera tiče se i nezaposlenih hrvatskih branitelja korisnika novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, korisnika zajamčene minimalne naknade te onih koji se vode u evidenciji nezaposlenih. Oni će dobiti jednokratnu novčanu naknadu od 100 eura kao mjeru ublažavanja troškova života. Što se tiče studenata, ostaje nepromijenjenom cijena obroka u iznosu od 0,86 eura.

U razdoblju od 1. travnja do 30. rujna 2024. godine ostat će iste cijene struje, plina i toplinske energije, kao i cijene 30 osnovnih proizvoda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime