ERRC poziva na Ljetnu školu prava Roma

Foto: pixabay.com

Europski centar za prava Roma (ERRC) uputio je poziv za prijave na Ljetnu školu prava Roma koja će se održati od 1. do 10. srpnja 2024. godine u glavnom gradu Grčke, Ateni. Škola će biti proširenog formata pa će osim tog desetodnevnog programa uključivati prethodne i naknadne aktivnosti: online moduli koji će služiti kao priprema za srpanjsko okupljanje započet će 8. travnja, a nakon okupljanja sudionici će do rujanskog dobivanja diplome također trebati izvršiti određene online zadatke.

Kako navode iz ERRC-a, glavni je cilj škole angažirati i stvoriti novu generaciju romskih aktivista za ljudska prava koji bi koristeći međunarodne, regionalne i domaće instrumente i mehanizme iz domene ljudskih prava unaprijedili prava Roma te koji bi se borili protiv rasizma i diskriminacije u rasponu od temeljne, terenske političke razine do one izvršne. U skladu s time, škola je namijenjena mladim aktivistima i studentima romskog, sintskog i putničkog podrijetla iz svih europskih zemalja i prijaviti se mogu isključivo pripadnici jedne od etničkih skupina koje se prema odredbi Vijeća Europe skupno naziva imenom ‘Romi’. Tematski gledano, škola će cjelovito pokrivati progone Roma tijekom povijesti (uključujući Samudaripen), povijest europskog antiromskog rasizma i moderna kršenja prava Roma.

Uz kriterij etničkog podrijetla, preduvjet za prijavu za sudjelovanje jest poznavanje engleskog jezika budući da će to biti radni jezik škole. Poželjno je da kandidati studiraju pravo, javnu administraciju ili društvene znanosti ili da su završili takve studije. Prijaviti se mogu i osobe koje ne studiraju ili nisu studirale, ali imaju višegodišnje relevantno iskustvo u aktivizmu. Posebna se važnost također daje sudjelovanju Romkinja, LGBTIQ+ osoba ili pripadnika drugih skupina koje su u riziku od intersekcionalne diskriminacije.

Krajnji rok za prijavu na Ljetnu školu je 15. ožujak 2024. godine. Odabrani kandidati bit će kontaktirani unutar petnaest dana od krajnjeg roka za prijavu. Troškove putovanja, smještaja i obroka u potpunosti će pokriti ERRC. Kandidatima koji se svojim zalaganjem tijekom Ljetne škole najviše istaknu nudi se mogućnost daljnje suradnje u obliku stipendija i stažiranja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime