Časopis Romano džaniben slavi trideset godina izlaženja

Foto: screenshot/dzaniben.cz

Krajem 2023. godine izašao je drugi broj obljetničkog tridesetog izdanja časopisa Romano džaniben koji u kontinuitetu izlazi od 1994. godine i kojemu je jedna od pokretačica bila čuvena češka romistkinja Milena Hübschmannová.

Naziv časopisa nastao je spontano i poklopio se s težnjama njegovih pokretača. Kako je u predgovoru prvom broju rekla Hübschmannová, ‘romano džaniben’ se može prevesti na više načina: romska znanost, znanje o Romima, Rom koji zna, romsko znanje (tj. ono što Romi znaju). Prednost širokog semantičkog polja romskog izraza jest u tome što sabire mnoge nijanse značenjā koja bi trebala stvoriti karakter časopisa.

Časopis je fiksnog formata, polovica sadržaja posvećena je stručnim člancima iz različitih znanstvenih područja, a polovica intervjuima, raspravama, izvješćima, recenzijama, književnim djelima romskih autora i autorica i sl. Urednici časopisa nastoje barem jedan broj godišnje posvetiti određenoj temi, pa se tako drugi broj 2019. godine bavio poviješću prisilne sterilizacije Romkinja u Čehoslovačkoj i šire, a sva izdanja iz 2021. godine bavila su se Romima u Latinskoj Americi i na Karibima. Prvi broj obljetničkog tridesetog izdanja bavio se u prvom dijelu temom društvenog uspona Roma, a u drugom  pitanjem postkolonijalizma i dekolonijalizacije u odnosu na Rome Središnje Europe. Drugi broj, ujedno i najnoviji, bavi se pak pitanjem sigurnosti i načina na koji Romi promatraju svoju sigurnost. Idući brojevi trebali bi biti posvećeni borbi Roma za svoja prava u kontekstu strukturne etničke diskriminacije.

Časopis izlazi u online i tiskanom obliku, a financiraju ga Ministarstvo kulture Češke Republike i praško Gradsko poglavarstvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime