Češki senat usvojio definiciju antiromskog rasizma

Foto: facebook.com/International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA

Odbor za ljudska prava češkog Senata prošli je tjedan jednoglasno usvojio definiciju antiromskog rasizma (češ. ‘anticikanismus’) koju je 2020. godine utvrdio Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust (IHRA). Definicija je utemeljena na međunarodnim pravnim regulacijama, ali nije pravno obavezujuća, a njezina je svrha spriječiti diskriminaciju određivanjem različitih oblika rasizma kojeg Romi trpe zbog svog etničkog podrijetla, kulture ili načina života. Nakon Senata (ili Gornjeg doma češkog sabora), definiciju još trebaju usvojiti sabor u cijelosti i vlada, za što Lucie Fuková, vladina povjerenica za pitanja romske nacionalne manjine, vjeruje da će se dogoditi do Svjetskog dana Roma 8. travnja ove godine.

Usvojena definicija antiromskog rasizma u cijelosti glasi ovako: “antiromski rasizam/diskriminacija očituje se kroz upotrebu pojedinih izraza i djelâ, kao i kroz institucionalne politike i prakse marginalizacije, isključenja, fizičko nasilje, obezvrjeđivanje romskih kultura i stilova života, te korištenje govora mržnje usmjerenog prema Romima kao i prema drugim pojedincima i skupinama koji su tijekom nacističke ere, kao i dandanas, percipirani, stigmatizirani ili progonjeni kao ‘Cigani’. To dovodi do postupanja prema Romima kao prema nekoj tobožnjoj tuđinskoj skupini i njihovog povezivanja s nizom pogrdnih stereotipa i iskrivljenih predodžbi koje predstavljaju specifičan oblik rasizma.”

Češko Vijeće za pitanja romske nacionalne manjine, koje je Senatu uputilo prijedlog o prihvaćanju definicije, smatra da je njezino usvajanje, zajedno s uređenjem spomen-područja na mjestima bivših logora u Letyju u Písku i Hodonínu, važan korak u unapređenju položaja romske zajednice u Češkoj.

Definiciju antiromskog rasizma dosad su usvojile države, sveučilišta, velike kompanije i sportske federacije. Republika Hrvatska usvojila ju je krajem siječnja 2023. godine uoči početka svog predsjedanja IHRA-om.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime