U Sarajevu održana konferencija “Povijest Roma u Bosni i Hercegovini”

Foto: pixabay.com

U organizaciji Instituta za povijest Sveučilišta u Sarajevu i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba održana je 22. veljače 2024. godine na Sveučilištu u Sarajevu Međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom “Povijest Roma u Bosni i Hercegovini”. Radi se o prvoj konferenciji na akademskoj razini u BiH na kojoj se raspravlja o kompleksnoj povijesti Roma te zemlje, a potreba za bavljenje ovom temom ujedno je bila glavni razlog za organiziranje konferencije.

Konferencija je tematski bila podijeljena na četiri dijela u kojima su istraživači predstavljali svoje radove i raspravljali o njima. U prvome dijelu, koji je bio posvećen povijesti Roma u osmanskom i austrougarskom razdoblju Bosne i Hercegovine, svoje su radove izložili Stephane Laederich, Amir Džinić, Amila Kasumović i Hana Younis; u drugome je tema bila povijest Roma u periodu između dva svjetska rata i tijekom Drugog svjetskog rata u BiH, a radove su izlagali Danijel Vojak i Paula Simon, Sanja Gladanac-Petrović te Rebecca Fish; u dijelu o stradanju Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata govorili su Tatjana Jovanović i Danijel Vojak; a u posljednjem, četvrtom dijelu, kada se raspravljalo o povijesti Roma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, izlagači su bili Đorđe Mihovilović, Dženita Sarač-Rujanac, Danijela Vuković-Ćalasan, Rajka Đoković, Hedina Tahirović-Sijerčić i Enes Omerović.

Ravnatelj Instituta za povijest u Sarajevu Sedad Bešlija kazao je da je organiziranje ovakve konferencije važno jer se zdravlje jednog društva ogleda u njegovom odnošenju prema manjinskim skupinama: Drago mi je, rekao je Bešlija, da smo uspjeli okupiti respektabilan broj istraživača koji se bave ovom tematikom iz BiH i susjednih zemalja, ali i drugih zemalja i nadamo se da će ova konferencija polučiti značajne znanstvene rezultate, prije svega u oblasti povijesnih istraživanja, ali i da će dati društvenoj zajednici i institucijama vlasti određene smjernice kako se na jedan adekvatan način pobrinuti za romsku populaciju i njihove potrebe, kako u BiH tako i u susjedstvu i šire u Europi. Danijel Vojak s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar rekao je da je razumijevanje povijesti Roma ključno za razumijevanje povijesti naroda među kojim Romi žive: Ne možemo, rekao je Vojak, u potpunosti razumjeti povijest naroda koji živi na području BiH, Hrvatske ili u nekoj drugoj europskoj zemlji ako ne razumijemo cjelokupni odnos prema manjinskom stanovništvu. Romi su uvijek bili oni drugi, ona manjina, zato imamo potrebu proučiti njihovu povijest ne kao odvojenu nego kao dio naše povijesti.

Kao dio konferencije, između dviju organizatorskih institucija potpisan je ugovor o budućoj suradnji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime