U Sarajevu se uskoro održava međunarodna konferencija “Historija Roma u Bosni i Hercegovini”

Foto: pixabay.com

U organizaciji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba 22. veljače 2024. godine održat će se u Sarajevu međunarodna konferencija “Historija Roma u Bosni i Hercegovini”.

Kako navode organizatori potreba proučavanja historije Roma bila je poticaj za organiziranje međunarodne konferencije o historiji Roma u Bosni i Hercegovini. Potrebno je istaknuti kako romsko stanovništvo u migracijskim valovima, posebno od 12. do 14. stoljeća, naseljava šire područje jugoistočne Evrope. U takvom migracijskom kontekstu Romi naseljavanju i područje Bosne i Hercegovine. Ipak, prvi poznati historijski izvori prisustvo Roma na ovom području bilježe tek u drugoj polovini 16. stoljeća, kao dio osmanlijskog razdoblja vladavine. Romsko stanovništvo je na ovom prostoru kroz naredna stoljeća činilo integralni dio društva, istaknuvši se svojom kulturom, jezikom i običajima, te dodaju: Konferencija o Romima ima cilj okupiti i potaknuti na razgovor istraživače iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, koji svojim naučnim istraživanjima mogu doprinijeti razumijevanju kompleksne historije Roma u Bosni i Hercegovini. Jedan od ciljeva konferencije jest nastojanje da se potaknu naučna istraživanja tema iz prošlosti bosanskohercegovačkih Roma i da se iste pomaknu sa margina nauke. Upravo istraživanjem historije Roma kao sastavnog dijela njihovog etničkog identiteta nastoji se istaknuti kako su oni sastavni dio historije stanovništva Bosne i Hercegovine.

Organizacijski odbor konferencije čine Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, Sanja Gladanac-Petrović iz Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu te Danijel Vojak iz Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Sesije će biti posvećene temama poput povijesti Roma u osmanskom i austrougarskom razdoblju Bosne i Hercegovine, povijesti Roma u razdoblju između dva svjetska rata i za vrijeme Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini, stradanja Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata u BiH te povijesti Roma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime