Njemački sud zabranio javno financiranje neonacističke stranke

Foto: pixabay.com

Njemački ustavni sud zabranio je na sjednici održanoj 23. siječnja 2024. godine javno financiranje maloj neonacističkoj stranci NPD-u (Nacionaldemokratskoj stranci Njemačke, preimenovanoj prošle godine u “Die Heimat” ili “Domovina”) na rok od šest godina. Razlog za prestanak javnog financiranja – koje je zakonski omogućeno svakoj stranci koja na nacionalnim ili europskim izborima osvoji 0.5 posto glasova ili, pak, na regionalnim 1 posto – rasistički su, odnosno antiislamski antisemitski i antiromski stavovi.

Iako NPD ima malu političku važnost sa svega 3,000 članova, svoje članove koji preko udruženja i omladinskih organizacija šire neonacističku ideologiju ima po cijeloj Njemačkoj. Stranka je osnovana 1964. godine u Hannoveru i u prvim je godinama imala iznenađujuću popularnost s kojom je dobila predstavnike u nekoliko regionalnih parlamenata Zapadne Njemačke. Nakon ujedinjenja Njemačke, postala je snažna u bivšoj Istočnoj Njemačkoj gdje su njezini članovi bili prisutni u dva parlamenta.

Za veliki dio njemačke javnosti presuda protiv NPD-a znači mogućnost da se istu presudu donese i protiv trenutno druge najjače stranke na nacionalnoj razini, Alternative za Njemačku (AfD-a). Naime, nedavno je otkriveno da su članovi AfD-a na tajnom skupu neonacista održanom blizu Potsdama u studenom prošle godine zagovarali masovno protjerivanje imigranata iz Njemačke. Otkad su te informacije objavljene, u Njemačkoj se već nekoliko vikenda zaredom, uz potporu mnogih političkih i javnih aktera, održavaju golemi prosvjedi protiv AfD-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime